Od czego się zaczęło? | Zielona wśród ludzi

13 czerwca 2011

Od czego się zaczęło?

Jako dziecko nie lubiłam mięsa. Często zdarzało się, że wygrzebywałam z obiadu większe kawałki mięcha, kiedy rodziców nie było w kuchni, wyrzucałam niedojedzone kotlety do kosza, wyciągałam plasterki szynki z kanapek. Widok i zapach surowego mięsa napawał mnie obrzydzeniem. Kiedy moja mam wchodziła do sklepu mięsnego, ja zostawałam na zewnątrz. W gimnazjum nie wytrzymałam i przestałam jeść mięso całkowicie. Nadal jednak jadłam ryby i jajka. Rodzicom nie chciało się gotować dwóch obiadów, więc przestali przygotowywać mięsne potrawy. Kiedy wyjechałam na studia, oni wrócili do starych nawyków żywieniowych, a ja odrzuciłam z mojej diety ryby i jajka. Początkowo mój wegetarianizm nie miał nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.Kiedy zaczęłam studia i zamieszkałam z chłopakiem często jadłam na obiad frytki, pizzę lub gotowe pierogi. Starałam się jeść jak najwięcej warzyw i owoców, ale czasami brak czasu wygrywał. Po dwóch latach zaczęły się problemy z odpornością, częste kuracje antybiotykowe zaowocowały poważnymi problemami z jelitami. I w tym właśnie momencie postanowiłam zmienić coś w swoim życiu.
Do podobnych zmian będę się starała zachęcić również Was.

Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search