Skutki uboczne picia kawy | Zielona wśród ludzi

28 czerwca 2011

Skutki uboczne picia kawy

Kawa jest pyszna, pachnie zniewalająco i dla wielu ludzi stanowi niezbędny element każdego poranka. Pobudza w chwilach zmęczenia, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy. Podobno wykazuje również właściwości przeciw alergiczne, zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. I choć ma swoje dobre strony, umiar jest jak najbardziej wskazany ( chyba, że ktoś chce skończyć jak ten pan)


Oczywiście  kawa nie u wszystkich wywołuje tak silne skutki uboczne jak u bohatera tej piosenki. Ma jednak swoje wady. Może powodować nerwowość, arytmię sera czy niedobory magnezu. Działa też drażniąco na układ trawienny. O tym przekonałam się na własnej skórze. Jeszcze dwa lata temu każdy dzień zaczynałam od kubka kawy. Potrafiłam wyjść z domu bez śniadania, ale nie bez kawy. Niestety teraz wypicie małej czarnej na pusty żołądek powoduje u mnie natychmiastowy ból brzucha. Co w takim razie zrobić, kiedy oczy zamykają się ze zmęczenia, a kawy wypić nie można? Ja w takich przypadkach stosuję zieloną herbatę (którą pijam nałogowo) lub Yerba Mate. Miłośnicy książek Cejrowskiego zapewne spotkali się już z tą nazwą, dla pozostałych wyjaśniam: 

„Yerba Mate to suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Ostrokrzew paragwajski jest rośliną występującą dziko jedynie w Ameryce Południowej. Jest to roślina drzewiasta średniej wielkości, pojedyncze okazy mogą osiągać do kilkanastu metrów wysokości (…). Yerba Mate jest spożywana przez miliony ludzi głównie ze względu na walory pobudzające, poprawiające samopoczucie oraz podnoszące wydolność fizyczną i psychiczną. Działanie psychostymulujące i zwiększające wydajność pracy umysłowej Yerba Mate zawdzięcza głównie zawartości kofeiny (od 0,8 do 2,4% w suchej masie) oraz w mniejszym stopniu zawartości teofiliny i teobrominy (0,065-0,5%).  Działanie stymulujące Yerba Mate trwa dłużej niż takie samo działanie kawy i nie ma skutków ubocznych typowych dla kawy. Indianie Guarani stosowali Yerba Mate w celu zlikwidowania uczucia głodu, obecnie badania naukowe potwierdziły, że mate łagodzi łaknienie poprzez blokowanie odpowiednich receptorów w mózgu. Z tego powodu jest szeroko stosowana w różnych dietach i kuracjach odchudzających. Ważnymi składnikami leczniczymi w Yerba Mate są też: tanina (działa ściągająco i przeciwzapalnie), kwas chlorogenowy, kwas kawowy, terpeny, laktony, witaminy (B1, B2, B6, E, C, karotenoidy), minerały – takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas oraz sód. Bardzo ważną rolę leczniczą w Yerba Mate odgrywają polifenole (w postaci flawonoidów), które mają silne działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób onkologicznych (raka) i układu krwionośnego. Badania udowadniają, że Yerba Mate wspomaga system odpornościowy organizmu. Naukowcy twierdzą, że jest to zarówno bezpośrednie działanie przeciwko zarazkom, bakteriom i wirusom, jak również podniesienie poziomu ogólnej odporności organizmu. Odżywcze składniki tej rośliny prawdopodobnie odgrywają tu główną rolę, ale możliwe jest także, że inne czynniki mają na to wpływ, stymulując aktywność białych ciałek krwi. Badania Instytutu Pasteura, przeprowadzne  na ostrokrzewie pargwajskim wykazały jego bardzo ważną rolę w procesie regeneracji komórek ludzkiego orgnizmu. Yerba Mate skuteczna jest przy biegunce, zaburzeniach przemiany materii oraz łatwia trawienie pokarmów. Yerba Mate jest moczopędna i bardzo korzystna w przypadku schorzeń dróg moczowych. Warto wiedzieć, że Yerba Mate większa działanie leków przeciwbólowych, np. ibuprofenu i paracetamolu oraz salicylanów. Yerba Mate nie jest wskazana dla osób z chorobą wrzodową i kobiet w ciąży.” 
źródło:yerbamarket.com

W Ameryce Południowej picie Yerba Mate to rytuał. Niezbędna jest do tego tykwa (naczynie wydrążone w owocu tykwy) oraz bombilla (rurka z siteczkiem, które uniemożliwia wciąganie fusów). Smak czystej Yerba Mate jest bardzo charakterystyczny, trzeba się do niego przyzwyczaić. Pierwszy łyk przypomina wypicie zalanej wodą popielniczki. Ja lubię mieszankę Yerba Mate z miętą, burito i cedronu firmy Paharito. Ma bardzo odświeżający smak, jest doskonała na lato. Polecam.
  1. Yerba Mate, moja kolezanka z Boliwii to pije bardzo czesto. W artykule pachnie prawda. Maria, bo tak ma na imie, jest piekna. A skore, twarzy oczywiscie, swintuchy, ma gladka, jak aksamit. Pozdrawiam. Czytelnik

    OdpowiedzUsuń
  2. Buu film nie działa :(
    U mnie kawa najczęściej wywołuje mdłości, drgawki, bóle mięśni i zawroty głowy ;) - mówię o espresso. Desery kawowe nawet lubię i nie mam takich skutków, ale muszą być mocno lodowe, słodkie i niezdrowe :P
    Do yerby nie trzeba tykwy. Pijemy z porcelanowego kubka i też jest ok. Ale lubię tylko Yerba Mate IQ (tylko ona mi poschodzi smakiem)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wstawiłam nowy link. Film powinien już działać.

      Ja też już zrezygnowałam z tykwy i piję yerbę w ceramicznym kubku. Mi ostatnio najbardziej smakuje yerba z dodatkiem trawy cytrynowej.

      Usuń
  3. EverGreen wege od 26 lat23 stycznia 2013 13:47

    Yerba Mate to NATURALNA ENERGIA przyswajana stopniowo, długodystansowo i delikatnie, dodaje mi siły nie tylko na chwilę jak strzelenie kawki, dobrze wpływa na cały organizm

    OdpowiedzUsuń
  4. Piłam Yerbę wiele lat. Odkąd przeszłam na surową dietę już jej nie potrzebuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też o tym tutaj czytałem http://kobieco.pl/kulinaria/czy-kawa-jest-dobra-oto-10-skutkow-ubocznych-picia-kawy/

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search