Obejrzałam dziś film dokumentalny Food Inc., który opowiada o realiach przemysłu żywnościowego w USA. Ujawnia on w jaki sposób i na jaką skalę produkuje się jedzenie, kto trzyma władzę nad tą dziedziną gospodarki oraz jakie to niesie za sobą skutki. Pokazuje, skąd biorą się bakterie E.coli w jedzeniu, w jakich warunkach produkuje się drób (tego już nawet nie można nazwać hodowlą) oraz uświadamia ile pestycydów, nawozów, antybiotyków i hormonów zjadają na co dzień amerykanie. Po obejrzeniu tego filmu jestem zdumiona, jak można doprowadzić do tego, że świeże warzywa są droższe od hamburgera, jak łatwo chęć zysku kilku korporacji powoduje epidemię cukrzycy w USA. I tak jak lata temu General Motors zdewastowało w USA transport publiczny, tak teraz sieci fast food dewastują naszą planetę i zdrowie milionów ludzi. Mam nadzieję, że w tej dziedzinie polscy producenci nie będą ślepo podążać za USA i nie doprowadzą naszego jedzenia do tak katastrofalnego stanu.
O mnie


Monika – miłośniczka wszystkiego co zielone i naturalne. Zwolenniczka ekologii tej dużej, globalnej i tej małej, codziennej. Wegetarianka z wieloletnim stażem. Na co dzień zajmuje się projektowaniem graficznym i prowadzeniem bloga Zielona wśród ludzi. Po godzinach wymyśla receptury na naturalne kosmetyki, a w weekendy prowadzi warsztaty kosmetyki naturalnej.
Kontakt: hello@zielonawsrodludzi.pl
Kontakt: hello@zielonawsrodludzi.pl

POLECANY POST
Mody i trendy w ekologii i ochronie środowiska. Proszę zakończmy je jak najszybciej!
Odkąd prowadzę bloga bacznie przyglądam się temu co o ochronie środowiska piszę się w internetach i o czym mówi się w mediach tradycyjny...


Archiwum bloga
-
►
2017
(60)
- grudnia (5)
- listopada (8)
- października (7)
- września (4)
- sierpnia (5)
- lipca (4)
- czerwca (4)
- maja (6)
- kwietnia (4)
- marca (3)
- lutego (4)
- stycznia (6)
-
►
2016
(61)
- grudnia (3)
- listopada (3)
- października (4)
- września (5)
- sierpnia (3)
- lipca (5)
- czerwca (5)
- maja (7)
- kwietnia (5)
- marca (8)
- lutego (5)
- stycznia (8)
-
►
2015
(121)
- grudnia (6)
- listopada (6)
- października (7)
- września (8)
- sierpnia (10)
- lipca (7)
- czerwca (10)
- maja (11)
- kwietnia (7)
- marca (13)
- lutego (15)
- stycznia (21)
-
►
2014
(158)
- grudnia (13)
- listopada (15)
- października (15)
- września (15)
- sierpnia (8)
- lipca (14)
- czerwca (12)
- maja (14)
- kwietnia (10)
- marca (14)
- lutego (14)
- stycznia (14)
-
►
2013
(157)
- grudnia (9)
- listopada (17)
- października (12)
- września (11)
- sierpnia (7)
- lipca (8)
- czerwca (12)
- maja (14)
- kwietnia (18)
- marca (20)
- lutego (16)
- stycznia (13)

Etykiety
- coś za coś (8)
- Czy wiesz że (48)
- desery (23)
- dla dzieci (22)
- Eco design (13)
- eko marketing (10)
- EKOLOGIA (3)
- ekologia miasta (21)
- ekologicznie=ekonomicznie (12)
- Ekologiczny dom (79)
- eksperyment (3)
- film (15)
- food design (2)
- green smoothie (16)
- Kosmetyki (134)
- książki (34)
- Kuchnia (236)
- lifestyle (60)
- lody (17)
- Mój pierwszy raz (45)
- Na niedzielny obiad (18)
- podróże (8)
- Podstawy tworzenia kosmetyków (3)
- recenzje (28)
- technologie (2)
- wegańskie (143)
- WW (73)
- Wydarzenia (41)
- z sieci (14)
- Zdrowie (44)
- Zielona napisała (5)
- zrób sobie (35)
- zwierzęta (5)
- Żywność (101)

Prześlij komentarz