Zupa pomidorowa ekspresowa | Zielona wśród ludzi

26 lipca 2011

Zupa pomidorowa ekspresowa

Nikt mi nie powie, że fast food nie może być zdrowy. Ta pomidorowa to doskonały przykład, że w 10 minut (dosłownie!) można zrobić zdrowy obiad. Na pewno bardziej dietetyczny niż niejedna slow foodowa pomidorowa gotowana na mięsie. Ekspresowa pomidorowa dziś w odsłonie klasycznej. Następnym razem pokaże wam wersję orientalną.

SKŁADNIKI:
duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki asafetydy lub 0,5 cebuli
4 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
marchewka
3 listki świeżej bazylii
kilka listków świeżego rozmarynu
1 litr soku pomidorowego
cukier trzinowy
świeżo mielony czarny pieprz
olej i oliwa z oliwek

Do garnka z grubym dnem nalewamy łyżkę oleju i wrzucamy asafetydę (lub cebulę), ziele angielskie, pieprz, paprykę słodką, tartą marchewkę i zioła*. Całość podsmażamy ok. 2 minuty, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Smażymy jeszcze chwilę (trzeba uważać, żeby czosnek nie zaczął się przypalać) i dolewamy sok pomidorowy. Dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę cukru i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z makaronem pełnoziarnistym, makaronem ryżowym lub kuskusem.

* Jeśli ktoś nie ma świeżych ziół, może po dolaniu soku dodać pół łyżeczki suszonej szałwii lub bazylii.


SMACZNEGO!

Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search