Ekspresowa zupa krem z soczewicy | Zielona wśród ludzi

17 września 2011

Ekspresowa zupa krem z soczewicy

Nieubłaganie zbliża się jesień, a wraz z nią sezon na treściwe zupy. Mam dziś dla Was kolejny przykład, że zdrowy i smaczny obiad można przygotować w 15 minut. Zupa ma może mało interesujący kolor, ale jest naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli ktoś ma więcej czasu może ją przygotować z samodzielnie ugotowanej soczewicy. 

Ekspresowa zupa krem z soczewicy:

2 bułki dyniowe
puszka soczewicy w sosie pomidorowym
pół szklanki soku pomidorowego lub łyżka koncentratu
jedna cebula
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu kolorowego
łyżeczka mielonych pomidorów
świeżo mielony czarny pieprz
łyżeczka sosu sojowego
garść pestek dyni
 przyprawa warzywno-czosnkowa
olej do smażenia (np. ryżowy)
mielona kolendra


Do garnka z grubym dnem nalewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Smażymy całość, aż cebula się zrumieni. Do garnka dolewamy soczewicę razem z sosem i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy na chwilę liść laurowy, blenderem miksujemy całość na gładką masę. Dolewamy ok. 3/4 szklanki wody, sok pomidorowy lub koncentrat. Z powrotem wrzucamy wyjęty liść laurowy, doprawiamy mielonymi pomidorami, pieprzem i mieloną kolendrą. Ja dodałam też przyprawę warzywno-czosnkową (taką jak na zdjęciu poniżej). Gotujemy zupę ok. 5 minut. Bułki (lub jakiekolwiek inne pieczywo) kroimy na małe kawałki i przygotowujemy grzanki. Ja używam do tego starego opiekacza, ale na patelni też powinno się udać. Na suchej patelni prażymy chwilę pestki dyni. Zupę nalewamy do talerzy, podajemy z grzankami i pestkami dyni.

SMACZNEGO!

Start typing and press Enter to search