28 września 2011

Mój pierwszy raz- Cieciorka w pomidorach i Pasta pomidorowa z cieciorką

Z produktami firmy Primavika spotkałam się już jakiś czas temu, próbowałam już kilku z nich. Dziś chcę Wam pokazać moje ulubione.


Cieciorka w pomidorach

Opis producenta: Nasiona cieciorki (nazywane też grochem włoskim) zawierają dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Danie zawiera także sporo potasu, fosforu, wapnia, witaminy A oraz sporo witamin z grupy B. Podane z ryżem lub pieczywem stanowi smaczne, pełnowartościowe danie.

Skład: Cieciorka, cebula, koncentrat pomidorowy, skrobia kukurydziana, czosnek, olej roślinny,sól.

Doskonale sprawdza się w roli szybkiego obiadu. Wystarczy przelać zawartość słoika do garnka, podgrzać i jeśli ktoś lubi, dodać ziół lub innych przypraw. Najlepiej według mnie smakuje z kaszą gryczaną i surówką z buraków lub pomidorów. Często wykorzystuję ją też do prostej zapiekanki z makaronu podpatrzonej w jakimś programie kulinarnym. Smakuje lepiej niż Soja w pomidorach tej samej firmy.

 Pasta pomidorowa z cieciorką


Opis producenta: Jest to pasztet, który został przygotowany bez udziału soi, jest więc nie tylko oryginalny w smaku, ale przede wszystkim może być spożywany przez tych, którzy nie lubią lub z różnych względów nie mogą jeść soi.
  
Skład: cieciorka, cebula, koncentrat pomidorowy, olej roślinny, skrobia kukurydziana, przyprawy, witamina C jako przeciwutleniacz

Generalnie nie przepadam za tego typu mazidłami do chleba (no chyba, że zrobię je sama). Skusiłam się na tą pastę przed wyjazdem w góry, jako urozmaicenie kanapek stanowiących podstawę wyżywienia podczas wakacji. Długo zwlekałam z jej otwarciem, nie mogłam się przekonać. W końcu spróbowałam i nie zawiodłam się. Pasta była smaczna, jeszcze lepsza w towarzystwie ogórka. Przydała się nawet do przyprawienia biwakowej pomidorowej zrobionej z niczego:)

Produkty tej firmy stoją zazwyczaj na półkach ze zdrową żywnością. Cenowo nie odbiegają od "tradycyjnych" produktów (przynajmniej w moim sklepie). Na pewno dobrze sprawdzą się jako trochę zdrowsza wersja fast food'ów.
  1. Uwielbiam ciecierzycę, zwłaszcza pieczoną lub smażoną - taki zdrowszy popcorn. Najlepiej z solą, pieprzem i dużą ilością papryki - słodkiej i ostrej. Spróbuj kiedyś koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię ciecierzycę. Smakuje mi bardziej niż groch czy soja.
    Nie znałam tego patentu. Ale brzmi dobrze, na pewno spróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search