Mój pierwszy raz- Jagody goji | Zielona wśród ludzi

24 września 2011

Mój pierwszy raz- Jagody goji


Poprawiają odporność, korzystnie wpływają na wzrok, wspomagają trawienie, zawierają antyoksydanty, aminokwasy, witaminy i minerały, przedłużają młodość i wspomagają życie seksualne mężczyzn. 

Te owoc idealny pochodzi z Himalajów, jest powszechnie stosowany w medycynie chińskiej. Jest to owoc kolcowoju, rośliny, którą można podobno uprawiać też w Polsce. Owoc uwielbiany zarówno przez tybetańskich mnichów jak również przez takie sławy jak Madonna, Mick Jagger oraz Gillian McKeith (chyba najsłynniejszą dietetyczkę świata).

"Goji berry to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii.  Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.

Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.
Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że goji berries to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) Niestety suszone jagody nie są bogatym źródłem witaminy C.  W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.

Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.
Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód goji właśnie polisacharydom.
Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. Goji berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.

Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok.

W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.  Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.

Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę."
źródło:http://super-jedzenie.pl/11/goji-berries/


Pierwsze opakowanie jagód goji kupiłam już jakiś czas temu. Na razie wypróbowałam w dwóch postaciach: jako dodatek do musli i jako dodatek do zielonej herbaty (namoczone jagody wyjadłam później łyżeczką). W smaku są dość specyficzne, na początek chyba lepiej używać ich jako dodatek niż przekąskę samą w sobie. Dziś będę testować jak sprawdzają się jako dodatek do muffinek. Jeśli z tego eksperymentu wyjdzie coś dobrego, na pewno podzielę się z wami przepisem:)
  1. hey there аnd thanks on yοuг info ?
    I've definitely picked up something new from right here. I did then again experience some technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of occasions previous to I could get it to load properly. I have been brooding about in case your web hosting is OK? Not that I'm cοmplaining, but sluggіsh loaԁing сaseѕ times ωill
    very frequently imρaсt your ρlacement in
    gоogle and can dаmage your high-quality гating if
    ads and marκeting with Adwords. Well I'm adding this RSS to my e-mail and could glance out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this once more soon..

    Feel free to surf to my website: payday loans

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search