6 października 2011

Smażony ser (lub tofu) w sezamowej panierce

Bardzo łatwy i szybki sposób na trochę inny obiad. Można go jeść z ziemniakami i surówką albo w towarzystwie bułki jako cheeseburger. Ostatnio gdy go zrobiłam, zniknął z talerzy tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia.

Składniki:
Ser żółty w kawałku (np. Edamski) lub tofu
mąką z cieciorki*
woda
sezam
czarny pieprz
olej do smażenia

Ser kroimy na grube plastry. Z wody i mąki robimy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy odrobiną czarnego pieprzu. Sezam wysypujemy na talerz. Plastry sera maczamy najpierw w cieście, potem obtaczamy w sezamie. Ser smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kilka chwil z każdej strony tak, żeby ser się rozpuścił, ale nie rozpływał. Podajemy zaraz po przygotowaniu, kiedy ser jest jeszcze ciepły.

*Mąka z cieciorki jest bardzo dobrym spoiwem. Doskonale sprawdza się jako zagęstnik i jako panierka. Można ją kupić w sklepach spożywczych w dziale ze zdrową żywnością. Może się pojawiać pod nazwą mąka groszkowa.

Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search