22 października 2011

Zapekany makaron z twarogiem i musem brzoskwiniowym

Na obiad najbardziej lubię jeść makaron. Najczęściej z pomidorowym sosem lub warzywami. Czasem mam jednak ochotę na coś słodkiego. Chcę wam dziś pokazać jak zwykle bardzo prostą w przygotowaniu alternatywę dla makaronu z truskawkami.

Składniki:
300 g (3/4 paczki) makaronu razowego
puszka brzoskwiń
200g (kostka) półtłustego twarogu
łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego + do polania
łyżka esencji waniliowej*
łyżka wody z kwiatów pomarańczy**


Makaron gotujemy al dente. Brzoskwinie (bez syropu) i esencję waniliową miksujemy na gładką masę. Twaróg, jogurt, cukier i wodę z kwiatów pomarańczy dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy makaron z masą twarogową i całość polewamy musem brzoskwiniowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Zapiekankę można podawać polaną odrobiną jogurtu naturalnego.





* Użyłam esencji domowej roboty (dwie laski wanilii na pół szklanki wódki).
** Wodę z kwiatów pomarańczy można kupić w sklepach z kuchniami świata lub w internecie. Ma bardzo przyjemy, odświeżający zapach. Można jej również używać jako tonik. 



SMACZNEGO!



  1. Już po raz drugi robię obiad z Twojego przepisu. Na działce wysyp brzoskwiń i trzeba je jakoś zaadoptować :) Świetny przepis ja zamiast twarożku używam tofu smakuje obłędnie. Pozdrawiam cieplutko - Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z tofu jeszcze nie próbowałam, ale chyba wrócę do tego przepisu niedługo:)

      Usuń

Start typing and press Enter to search