21 listopada 2011

Razowe muffinki orkiszowe w białą czekoladą, migdałami i cynamonem

Znowu muffinki. Chyba się powoli uzależniam. To wszystko dlatego, że robi się tak szybko i łatwo. Tym razem użyłam dużo zdrowszej niż pszenna mąki orkiszowej. Czy wiecie, że orkisz zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Mąka orkiszowa działa też jak naturalny polepszacz do wypieków. Muffinki z orkiszem wyszły wilgotne, pożywne i pyszne.

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki otrębów 4 zboża
3/4 szklanki płatków migdałowych
16 kostek czekolady białej napowietrzanej
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
łyżka melasy trzcinowej
 
Tym razem nie bawiłam się w żadne mieszanie suchych i mokrych składników. Pokroiłam czekoladę w małą kostkę, wrzuciłam do miski i dodałam pozostałe składniki. Dokładnie wymieszałam i nałożyłam do foremek (prawie do pełna). Muffinki piekłam w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.


  1. Jak zrobić taki piękny kształt?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój niemąż zawsze żartuje, że sam wycina takie piękne kształty w moich babeczkach. Ale prawda jest taka, że ten kształt to zasługa odpowiednich foremek. Kupiłam takie różyczki kiedyś w DUCE.

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search