Razowe muffinki z morelami i jagodami goji | Zielona wśród ludzi

8 listopada 2011

Razowe muffinki z morelami i jagodami goji

Wczoraj porządkowałam szafki w kuchni. Znalazłam opakowanie z odrobiną mąki, dawno zapomniane jagody goji, prawie pustą paczkę zarodków pszennych. Szkoda marnować miejsce w szafce na takie resztki, ale nie wypada też wyrzucać. Coś jednak trzeba z tym zrobić, a najlepiej oczywiście muffinki.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki zarodków pszennych

garść jagód goji
2 garści posiekanych moreli suszonych*

3/4 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
2 łyżki melasy trzcinowej

*Morele suszone najlepiej kupować ekologiczne, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki.

W jednej misce wymieszać melasę, wodę z kwiatów pomarańczy, mleko i olej. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników przelać płynne i wymieszać. Jagody goji umyć, morele drobno pokroić i dodać do ciasta. Gdyby masa była zbyt gęsta dolać odrobinę mleka lub wody. Nałożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez ok.25 minut.




Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search