4 grudnia 2011

Mój pierwszy raz- jogurt wiśniowy Eko Łukta


Opis producenta
Jogurt wiśniowy o zawartości 3% tłuszczu. Jogurt jest cennym źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej i biologicznej. Zawarte w nim bakterie mają pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Jako produkt łatwo przyswajalny przez organizm, szczególnie polecany jest dla osób, które nie tolerują mleka. Dzięki odpowiednio dobranym szczepom bakterii jogurt ma niepowtarzalny smak i aromat. Dodatek naturalnego, ekologicznego wsadu owocowego (o zawartości minimum 7% owoców) podnosi walory smakowe, a co za tym idzie, atrakcyjność produktu. Do jogurtów naturalnych cukier nie jest dodawany, natomiast w przypadku jogurtów owocowych niewielka ilość cukru trzcinowego występuje jako składnik wsadu owocowego.

Skład:
mleko krowie pasteryzowane, wsad owocowy (zawartość owoców 7%), kultury bakterii jogurtowych, mleko w proszku, zagęstnik: mączka chleba świętojańskiego, pektyna


Pochodzę z miejscowości, która leży niedaleko Łukty, dlatego produkty tej firmy kojarzą mi się trochę z dzieciństwem. Moi rodzice, bardzo często kupowali twaróg z tamtejszej mleczarni. Kiedy kilka dni temu znalazłam produkty z Łukty w Poznaniu, nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie kupić. Skusiłam się na jogurt wiśniowy, który ku mojej wielkiej radości, nie miał w składzie barwnika E120, który występuje w prawie każdym innym jogurcie z dodatkiem czerwonych owoców. Jogurt okazał się niezbyt gęsty, co oznacza, że dodatek mleka w proszku jest raczej niewielki. 200 gramowe opakowanie jogurtu w połączeniu z chrupiącą gryką dało bardzo smaczne i pożywne śniadanie. 

To był pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz, kiedy sięgnęłam po produkty z Eko Łukty.

Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search