24 stycznia 2012

Krem z zielonego groszku, brokułów i awokado

Oto zupa, której prawie wszystkie składniki są zielone. Pasuje do mnie. Bardzo gęsta, pożywna i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Tak, to jest to, co Zielona lubi najbardziej :)


Składniki:
400 g zielonego groszku mrożonego
400 g mrożonych brokułów
1 dojrzałe awokado
pęczek pietruszki
kilka listków świeżej mięty
łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
mielona kolendra
pieprz ziołowy
czosnek kolorowy
garść włoszczyzny suszonej (można pominąć)

Groszek i brokuły gotujmy do miękkości. Do garnka dodajemy awokado, pietruszkę oraz miętę i całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta dolewamy wody, przyprawiamy (dokładnych proporcji nie znam, sypałam "na oko", ale najwięcej było na pewno kolendry), dodajemy włoszczyznę i całość gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z grzankami oraz prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i sezamem.


  1. Aaa, taka zupa na przystawkę? A ja właśnie szukam czegoś do przygotowania na urodziny W. Dobre to! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie:) I super składniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Supersmacznie wygląda, chyba jutro upichcę, jami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielone zupy - ubóstwiam! Często robię, z reguły ze znalezionych przepisów, ale czasem eksperymentuję. Twój skład co do składników głównych jak i dodanych ziół bardzo mi się podoba. Spróbuję zrobić. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search