Rozgrzewająca zupa krem z marchewki | Zielona wśród ludzi

19 stycznia 2012

Rozgrzewająca zupa krem z marchewki

Już myślałam, że po jesieni od razu będzie lato. Myślałam, że ominie nas w tym roku plucha, odwilż i fala przeziębień. Niestety zimna objawiłam nam się w najgorszej odsłonie. Opady śniegu przy dodatniej temperaturze oznaczają tylko jedno- przemoczone buty, a zaraz po tym katar. Aby nie dać się zimowym przeziębieniom polecam Wam rozgrzewać się pysznymi zupami. Na przykład taką bardzo prostą marchewkową.


Składniki:
0,5 kg ugotowanej marchewki
250 ml świeżego soku marchwiowo-selerowego
chlust oliwy z oliwek
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli
szczypta chilli
1/4 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczka czosnku kolorowego
świeżo mielony pieprz kolorowy

Ugotowaną marchewkę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sok, oliwę oraz przyprawy i zupę uzupełniamy wodą w zależności od preferowanej gęstości. Całość gotujemy ok. 10 minut. Zupę podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.




  1. Nigdy nie robiłam marchewkowej zupy, a chodzi za mną już od dłuższego czasu. Czy ta jest dość gęsta?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodałam co najmniej dwie szklanki wody i sok. Wyszły mi z tego dwie duże miski dość gęstej zupy.

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search