27 lutego 2012

Pasztet sojowo-słonecznikowy

No i stało się. Upiekłam swój pierwszy pasztet. Bazowałam trochę za własnym pomyśle, trochę na wiedzy mojego taty. Udało się i z efektu jestem bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że pasztet sojowo-słonecznikowy zasmakuje również Wam.


Składniki:
350 g ziaren soi
350 g pieczarek
szklanka ziaren słonecznika
duża cebula
duża marchewka
1/2 szklanki mieszanki oliwy i oleju
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżka mąki z cieciorki
4 płaskie łyżki przyprawy do pasztetów*
odrobina wody



Soję wsypujemy do garnka, zalewamy woda i moczymy przez całą noc. Rano odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 1,5 h. Ugotowaną i przestudzoną soję miksujemy z pieczarkami, cebulą i ziarnami słonecznika. Do masy dodajemy startą marchewkę, mąkę, len, oleje, przyprawy i jeśli jest taka potrzeba również odrobinę wody (masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu). Masę przekładamy do foremki, posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie 10 minut w temperaturze 180 stopni.

*Skład przyprawy: Gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, jałowiec, liść laurowy, kminek, kolendra, majeranek, szałwia, papryka słodka, pieprz czarny, marchew, sól morska. Polecam Wam produkty firmy Przyprawy Świata.

SMACZNEGO!


  1. Wygląda niezwykle apetycznie, więc może kiedyś się odważę i skorzystam z Twojego przepisu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search