16 lutego 2012

Sernikowa tarta z brzoskwiniami

Ciasto mimo niskiej zawartości cukru, raczej nie należy do niskokalorycznych. Jednak jego charakterystyczny smak zdecydowanie wart jest grzechu. Ze względu na małą ilość czystego cukru ciasto jest raczej wytrawne w smaku, jeśli ktoś woli bardziej słodkie słodycze, zarówno spód jak i masę serową można odrobinę dosłodzić.

Składniki:
Spód:
2 szkalnki mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g oleju kokosowego lub masła
pół szkalnki suszonych fig
3 suszone niesiarkowane morele

Masa serowa:
125 g serka wiedeńskiego (ricotty)
250 ml śmietanki 30%
1-2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru trzcinowego

brzoskwinie z puszki
3 łyżki syropu z brzoskwiń 

Figi i morele zalewamy na chwilę gorącą wodą, aby nieco zmiękły. Następnie odlewamy wodę i miksujemy owoce na gładką masę. Do musu owocowego dodajemy mąkę i pokrojony na małe kawałki olej kokosowy, zagniatamy ciasto. Formę na tartę smarujemy olejem, wylepiamy spód ciasta i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni pieca na ok. 15 minut. Ser, śmietankę, cukier, wodę z kwiatów pomarańczy i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gładką masę. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, ciasto ozdabiamy kawałkami brzoskwiń (w sezonie mogą być świeże) i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Kiedy ciasto ostygnie polewamy je 3 łyżkami syropu z brzoskwiń.


SMACZNEGO!

Start typing and press Enter to search