27 marca 2012

Soczewicowo- słonecznikowa pasta na kanapki

Kiedy znudzą nam się kanapki z miodem i dżemem, tosty z żółtym serem przyprawiają nas o mdłości, a masło orzechowe właśnie się skończyło, to znaczy, że przyszedł czas na pastę. Można ją robić z wielu rzeczy, ja na początek postanowiłam zmierzyć się z soczewicą. Powstała bardzo prosta pasta, którą można jeść w czystej postać lub wzbogacić za każdym razem innym składnikiem. Ja następnym razem spróbuję z marchewką.

Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
cebula
2 garści słonecznika łuskanego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki przyprawy do pasztetu*
mielone pomidory
świeżo mielony czarny pieprz

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w dwóch szklankach wody, aż ziarna wchłoną cały płyn (ok. 10 min). Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na złoto. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przyprawy oraz oliwę z oliwek i miksujemy na gładką masę. Pastę wkładamy na godzinę do lodówki.

*Skład przyprawy: Gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, jałowiec, liść laurowy, kminek, kolendra, majeranek, szałwia, papryka słodka, pieprz czarny, marchew, sól morska. Polecam Wam produkty firmy Przyprawy Świata.



SMACZNEGO!

Start typing and press Enter to search