6 marca 2012

Urodzinowe ciasto bardzo kokosowe

Czy można dostać lepszy prezent urodzinowy niż poczwórnie kokosowe ciasto na kruchym spodzie? Może nie jest to typowy urodzinowy tort, ale wypiek w swojej roli sprawdził się znakomicie. No i przygotowuje się go znacznie szybciej niż tradycyjny biszkopt:)


Składniki:
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
szklanka mąki pszennej białej,
szklanka niesiarkowanych rodzynek,
1/2 szklanki migdałów,
1/2 szklanki wody kokosowej,
60 g (ok. 2 czubate łyżki) oleju kokosowego,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,

250 g serka ricotta
250 g mleczka kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru muscovado

3 kostki gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe do przybrania


Czekoladę wkładamy do zamrażarki. Migdały zalewamy wrzątkiem. Rodzynki wsypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy wodą kokosową. Migdały obieramy i dodajemy do rodzynek, całość miksujemy blenderem. Gotową masę mieszamy z mąkami, wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym, wyrabiamy ciasto. Formę do tarty smarujemy olejem i wylepiamy ciastem. Gotowy spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 

Ser, mleczko kokosowe, cukier i wiórki miksujemy na gładka masę. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód i całość pieczemy jeszcze 10 minut. Kiedy ciasto przestygnie ozdabiamy je startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto należy podawać schłodzone.

SMACZNEGO!
  1. mmm...kokos...mniam:)muszę spróbowc.
    http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękne i do tego pełne uczucia <3
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search