Wielowarzywna zupa krem ze szpinakiem i soczwicą | Zielona wśród ludzi

26 marca 2012

Wielowarzywna zupa krem ze szpinakiem i soczwicą

O tym, że szpinak jest zdrowy nie trzeba już nikomu mówić. W to, że jest smaczny nie wszyscy jeszcze wierzą. Co zrobić z tym, którzy szpinaku jeść nie chcą? Pobawić się w przemytnika i podać im zupę wielowarzywną:) Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciek Szaciłło w swojej książce "Przemytnicy marchewki, grochu i soczewicy" proponują przemycanie szpinaku w plackach ziemniaczanych. Ja za smażonymi potrawami nie przepadam, więc postawiłam na zupę. Zaserwowałam ją niemężowi, który stanowczo twierdzi, że szpinaku nie lubi. Nie wyczuł zielonego dodatku, mało tego, dalej o nim nic nie wie ( co się pewnie niedługo zmieni, kiedy przeczyta ten post. Mam tylko nadzieję, że nie odmówi jedzenia moich zup :D ). A więc jeśli znacie kogoś, kto szpinaku (lub innych warzyw) jeść nie chce, zróbcie na obiad zupę wielowarzywną kryjącą w sobie same zdrowe niespodzianki.

Składniki:
cebula
2 ziemniaki
marchewka
pietruszka
150 g szpinaku 
3 łyżki czerwonej soczewicy
500 ml soku wielowarzywnego z kaparami
liść laurowy
 2 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka kozieradki
świeżo mielony czarny pieprz
pieprz ziołowy
czosnek kolorowy
sos sojowy
oliwa z oliwek
kiełki brokuła

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem nalewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kozieradkę. Kiedy cebula się przyrumieni dolewamy trzy szklanki wody, dodajemy opłukaną soczewicę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy szpinak i pozostałe przyprawy. Gotujemy następne 10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy sok wielowarzywny, wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z kiełkami brokuła, które swoją ostrością przełamują delikatny smak zupy.




SMACZNEGO!
  1. Wygląda i brzmi smakowicie :)
    Obserwuję i mam nadzieję, że mogę liczyć na rewanż? :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie podana...mmm:) U mnie dzisiaj zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zestaw warzyw i przypraw niby zwyczajny, ale domyślam się, że z dodatkiem sosu sojowego, kozieradki, a przede wszystkim tego soku wielowarzywnego z kaparami, smak musi być doskonały. Sama już stęskniłam się za wielowarzywną z soczewicą. Podkręciłaś mnie na poszukiwania soku:).

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowie wręcz tryska z tej zupy! W prawdzie w przemytnika bawić się nie muszę bo w otoczeniu moim każdy szpinak lubi ale zupę chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search