Jak uczynić kuchnię miejscem bardziej ekologicznym | Zielona wśród ludzi

25 kwietnia 2012

Jak uczynić kuchnię miejscem bardziej ekologicznym

Jak uczynić kuchnię miejscem bardziej ekologicznym? Jest wiele sposobów, aby tego dokonać. Nie wszystkie wiążą się z dużymi wydatkami. Większość polega na wyrobieniu w sobie dobrych nawyków.


1. Wybieraj energooszczędne sprzęty AGD
Jeżeli właśnie urządzasz kuchnię, masz okazję wyposażyć ją w energooszczędną lodówkę lub zmywarkę. Ich zakup wiąże się z  większym wydatkiem, ale inwestycja zwróci się dzięki niższym rachunkom za prąd. Najlepsze rezultaty dają urządzenia w najwyższej klasie energooszczędności A++. Pamiętajcie, że lodówka w klasie A++ zużywa do 45% mniej energii elektrycznej w porównaniu do lodówki w klasie A+. Przed zakupem należy również dobrze przemyśleć, jakiej wielkości urządzenia potrzebujemy, kupienie za dużej lodówki, też powoduje niepotrzebne zużycie energii.

2. Dobrze zaprojektuj przestrzeń
Planując ustawienie mebli i sprzętów w kuchni musimy wziąć pod uwagę wiele kwestii. Jedną z nich powinno być właściwe umiejscowienie lodówki. Jeśli ustawimy ją z dala od źródeł ciepła takich jak kaloryfer czy kuchenka, możemy spodziewać się niższych rachunków za prąd. Chłodziarka łatwiej osiągnie niską temperaturę w środku, jeśli stanie w najchłodniejszym kącie. Pamiętaj również, że lodówkę należy regularnie rozmrażać.

3. Uważaj na wietrzenie
W kuchni, w której się dużo gotuje, bardzo ważne jest wietrzenie. Ale wietrzyć też trzeba prawidłowo. Najlepiej robić to często, ale krótko. Unikiem w ten sposób wychłodzenia pomieszczenia i dużych strat ciepła (ma to znaczenie głownie w okresie grzewczym). Pamiętajmy również, żeby zakręcić kaloryfer, kiedy otwieramy okno. Jeśli tego nie zrobimy, zimne powietrze wpadające przez otwarte okno spowoduje maksymalne otwarcie zaworu termostatycznego i grzejnik zrobi się gorący, ale większość dostarczanego ciepła od razu wyleci przez okno.

4. Nie zasłaniaj grzejnika
We współczesnych wnętrzach modne są zabudowy na grzejnik. Niestety nie są one dobre dla naszego portfela. Zbyt szczelnie osłonięty grzejnik musi pobierać więcej energii, aby móc ogrzać pomieszczenie.

5. Oszczędzaj wodę
Zmywanie naczyń pod bieżącą wodą powoduje bardzo duże jej zużycie. Jeśli nie mamy w domu zmywarki, możemy spróbować udoskonalić baterię kuchenną. Zainstalowanie perlatora lub fotokomórki wiąże się z niższym wydatkiem, a jednocześnie pozwala oszczędzać wodę. Perlator założony na końcówkę wylewki kranu powoduje napowietrzenie strumienia wody, zmieniając jego objętość. Choć wydaje nam się, że ilość wody pozostaje taka sama, to w rzeczywistości wypływa jej z baterii o wiele mniej. Resztę stanowi powietrze. W efekcie pozwala to ograniczyć zużycie wody nawet o 50%!
Ale nie tylko zmywanie generuje duże zużycie H20. Jeśli np. moczymy fasolę, nie wylewajmy wody w której się moczyła do zlewu, ale podlejmy nią kwiatki. jeśli natomiast mamy zmywarkę, unikajmy korzystania z programu suszenia naczyń w zmywarce. To pozwoli zaoszczędzić 30% energii.

6. Papierek i pudełko zamiast foli
Jeśli przygotowujemy sobie lub dzieciom drugie śniadanie do szkoły czy pracy, musimy je w coś zapakować. Kanapki i przekąski najczęściej lądują w foliowych woreczkach lub w folii aluminiowej, którą  wyrzucamy po spożyciu śniadania. To powoduje powstawanie dużej ilości śmieci każdego dnia. Może zamiast folii do pakowania warto używać papierowych woreczków. Nawet jeśli je wyrzucimy, znacznie szybciej ulegną rozkładowi. Dobrym rozwiązaniem są również pudełka wielokrotnego użytku. Na rynku można znaleźć opakowania w każdym kształcie i rozmiarze (widziałam nawet takie na jabłka). Są lekkie i tanie. Przy zakupie należy jednak pamiętać, żeby sprawdzić, czy plastik z którego zostały wykonane został dopuszczony do kontaktu z żywnością.

7. Gotuj z przykrywką.
Gotowanie wody na makaron, ziemniaków, kaszy czy warzyw (z wyjątkiem tych zielonych) bez przykrywki wiąże się z większymi rachunkami za prąd lub gaz. Dzięki przykrywce w garnku tworzy się wyższa temperatura przy mniejszym zużyciu energii. Potrawy gotują się szybciej i taniej. Wyjątkiem mogą być zielone warzywa (np. brokuły), jeśli zależy nam na zachowaniu intensywnie zielonej barwy, musimy gotować je bez przykrywki.

8. Rozważnie korzystaj z czajnika
Nie ma sensu gotować całego czajnika wody na jedną herbatę. Pamiętaj, by zawsze nalewać tylko tyle wody, ile potrzebujesz. Nalewając jej więcej, tracismy tyle procent energii, o ile więcej nalaliśmy (gotując 2 l zamiast 1 l, zwiększamy zużycie o 100%).

9. Umiejętnie korzystaj z kuchenki elenktycznej i piekarnika
Gotowanie na gazie jest tańsze i bardziej przyjazne dla środowiska. Jeśli jednak korzystamy z kuchenki elektrycznej, warto stosować kilka zasad, które pozwolą zmniejszyć zużycie energii. Najlepiej, gdy garnek ma średnicę o blisko 2 cm większą od średnicy elementu grzejnego. Powinien mieć też gładkie i czyste dno. Ponieważ płyta elektryczna długo stygnie, warto wyłączać ją kilka minut przed zakończeniem gotowania. Gdy stoimy dopiero przed wyborem kuchenki do naszego mieszkania, warto rozważyć zakup płyty indukcyjnej, ponieważ zużywają one o 25% mniej energii. Ciepło jest wytwarzane dzięki zjawisku indukcji elektromagnetycznej bezpośrednio w dnie naczynia i zdecydowanie większa część wytworzonego ciepła niż w przypadku płyt ceramicznych jest wykorzystana do podgrzewania potraw.

Piekąc w piekarniku, nie otwierajmy go bez potrzeby. Warto wybierać urządzenia z termoobiegiem i korzystać z tej funkcji. Dzięki niej wnętrze piekarnika szybciej się nagrzewa. Piekarnik wyłączajmy kilka minut przed zakończeniem pieczenia. To także pozwoli zaoszczędzić znaczny procent energii, bez wpływu na jakość przyrządzanych potraw – temperatura wewnątrz nie obniży się znacznie, gdy urządzenie będzie zamknięte.

10. Wybierz odpowiednią żarówkę
Żarówki energooszczędne zużywają 5 razy mniej energii od tradycyjnych. Jednak częste ich włączanie i wyłączanie powoduje szybsze starzenie się produktu. Biorąc pod uwagę fakt, że produkcja i utylizacja tych żarówek wiąże się wprowadzaniem do środowiska dużej ilości zanieczyszczeń (np. rtęci), warto dobrze przemyśleć zakup żarówki do kuchni.

11. Segreguj odpady
Odpowiednio przeprowadzona segregacja śmieci umożliwia ponowne przetworzenie zużytych opakowań, co znacznie zmniejsza zapotrzebowanie na surowce, ogranicza obszar przeznaczony na wysypiska śmieci i zmniejsza ilość toksycznych substancji, powstających podczas spalania odpadów.
O tym, jak zrobić to prawidłowo pisałam TU.

12. Zrezygnuj z chemii
Dwa najczęściej używane środki chemiczne w kuchni to płyn do mycia naczyń i środek do udrażniania rur. Zużywa się je w dużych ilościach, dlatego warto zamienić je na bardziej przyjazne dla środowiska. Na rynku jest wiele firm, które oferują ekologiczne i biodegradowalne płyny do mycia naczyń (np. na bzie octu). Taki płyn można też wykonać samemu. Nie pieni się jak ten konwencjonalny, ale czyści równie skutecznie. Odpływ natomiast warto zabezpieczyć sitkiem, które zapobiegnie dostawaniu się do rur resztek jedzenia. Regularne zalewanie odpływu wrzątkiem pomoże pozbyć się zalegającego w rurach tłuszczu. Jeśli jednak rury już się zapchały, możemy zrobić "kreta" z sody oczyszczonej i octu.

Środek do czyszczenia odpływu:
  • 0,25 szklanki sody oczyszczonej wsyp do odpływu
  • zalej 0,5 szklanką octu i przykryj na 15 min.
  • zalej 2 l wrzącej wody.
Płyn do mycia naczyń:
  • sok z trzech cytryn
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka soli drobnoziarnistej
  • 1 szklanki białego octu
  • zmieszaj sok cytrynowy z wodą, solą i octem. Gotuj w garnku przez około 10 minut, ciągle mieszając, dopóki płyn  się nie zagęści. Jeszcze ciepły płyn wlej do szklanego naczynia. Używaj,  jak każdy inny płyn do mycia naczyń.
Więcej przepisów na eko środki czystości TU.

13. Kupuj dobrą żywność
 Produkty od lokalnych producentów oraz certyfikowana żywność ekologiczna to najlepszy wybór nie tylko ze względu na stan środowiska, ale również ze względu na nasze zdrowie. Wybierając takie produkty minimalizujesz szkodliwy wpływ transportu żywności na duże odległości oraz wpływasz na mniejsze zużycie nawozów sztucznych i pestycydów. Zyskujesz natomiast świeże produkty bogate w substancje odżywcze.

14. Nie marnuj jedzenia.
Polacy wyrzucają około 9 milionów ton żywności rocznie. Tymczasem wyrzucona jedna kanapka to zmarnowane 90 litrów wody. Dlatego właśnie bardzo ważne jest planowanie zakupów i posiłków. Więcej można przeczytać na stronie niemarnuje.pl.


















  1. świetny post - o kilku nowych rzeczach się dowiedziałam i zamierzam stosować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis! Dowiedziałam się kilku nowych, przydatnych informacji :) A za chwilę z ciekawości wypróbuję przepis na naturalny płyn do naczyń, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Większość zasad już znam i od dawno się do nich stosuję;)Najbardziej podoba mi się stosowanie naturalnych środków do czyszczenia kuchni i łazienki, naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search