1 maja 2012

Obłędnie zdrowy mrożony mus czekoladowy

Moje życie bez blendera nie miałoby sensu. Szczególnie teraz, kiedy za oknem temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. Kiedy na śniadanie zamiast kanapek robimy koktajle, a na deser kręcimy domowe lody. O niebo smaczniejsze i zdrowsze niż te ze sklepu.

Mrożony mus czekoladowy

Składniki:
2 dojrzałe zmrożone banany*
2 dojrzałe gruszki
pół szklanki migdałów
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki karobu (np. takiego)

Banany wyjmujemy z zamrażalnika. Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy i miksujemy z odrobiną wody. Następnie dodajemy obrane i pokrojone gruszki, kakao oraz karob. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy zmożone banany i ponownie miksujemy na gładką masę. Mus można podawać od razu lub lekko schłodzony w lodówce.

*Banany obieramy ze skórki i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.


  1. Fantastycznie to wygląda :) W sam raz na taką majową pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  2. W rzeczy samej, obłędnie zdrowe. A do tego mogę się założyć, że pyszne!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Jutro sama zrobię niespodziankę swojej rodzince i przyrządzę taki właśnie deser:D

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search