Słodka pasta z ricotty w dwóch odsłonach | Zielona wśród ludzi

29 czerwca 2012

Słodka pasta z ricotty w dwóch odsłonach

Ostatnio szukam sposobu na zwiększenie ilości siemienia lnianego w mojej diecie. Picie lnu zalanego wrzątkiem na razie mi nie wychodzi, więc zmielone ziarna przemycam gdzie tylko się da. W zupach, sosach i na kanapkach. Dziś śniadanie jadłam na słodko, więc do ziaren lnu dodałam jeszcze czarny sezam i migdały, które zmieliłam w młynku do kawy. Taka mieszanka bardzo dobrze smakowała ze słodką pastą z ricotty, którą można posmarować chleb, naleśniki lub gofry.


Składniki:
ok. 240 g sera ricotta
1,5 łyżeczki miodu
cynamon
kilka kropel soku z cytryny

Dodatki:
łyżeczka sezamu
2 łyżeczki siemienia lnianego
kilka migdałów
truskawki

Ser przekładamy do miski i rozgniatamy z miodem, cynamonem i sokiem z cytryny na gładką masę. Podajemy na chlebie, waflach ryżowych lub naleśnikach w towarzystwie świeżych owoców lub wieloziarnistej posypki. 



  1. Siemię lniane uwielbiałam pić za dziecka, ciekawa jestem jak smakuje taka pasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja próbowałam pić len, ale nie mogę się przekonać. Z dodatkiem miodu i cynamonu jakoś wchodzi, ale łatwo nie jest :)

      Usuń

Start typing and press Enter to search