Ostatnio szukam sposobu na zwiększenie ilości siemienia lnianego w mojej diecie. Picie lnu zalanego wrzątkiem na razie mi nie wychodzi, więc zmielone ziarna przemycam gdzie tylko się da. W zupach, sosach i na kanapkach. Dziś śniadanie jadłam na słodko, więc do ziaren lnu dodałam jeszcze czarny sezam i migdały, które zmieliłam w młynku do kawy. Taka mieszanka bardzo dobrze smakowała ze słodką pastą z ricotty, którą można posmarować chleb, naleśniki lub gofry.
Składniki:
ok. 240 g sera ricotta
1,5 łyżeczki miodu
cynamon
kilka kropel soku z cytryny
Dodatki:
łyżeczka sezamu
2 łyżeczki siemienia lnianego
kilka migdałów
truskawki
Ser przekładamy do miski i rozgniatamy z miodem, cynamonem i sokiem z cytryny na gładką masę. Podajemy na chlebie, waflach ryżowych lub naleśnikach w towarzystwie świeżych owoców lub wieloziarnistej posypki.
Siemię lniane uwielbiałam pić za dziecka, ciekawa jestem jak smakuje taka pasta.
OdpowiedzUsuńJa próbowałam pić len, ale nie mogę się przekonać. Z dodatkiem miodu i cynamonu jakoś wchodzi, ale łatwo nie jest :)
Usuń