Czekoladowe ciasto z wiśniami (wegańskie, bezglutenowe) | Zielona wśród ludzi

19 lipca 2012

Czekoladowe ciasto z wiśniami (wegańskie, bezglutenowe)

Upiekłam wczoraj wieczorem, dziś ocaliłam ostatni kawałek do zdjęcia. Ciasto inspirowane ostatnimi muffinkami.  Jednak cukinia najlepiej pasuje do gryki. Do tego czekolada, wiśnie i ciasto gotowe.


Składniki:
3 szklanki mąki gryczanej
4 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki soku z kwiatów czarnego bzu (lub innego syropu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki karobu
6 łyżek oleju kokosowego


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, kakao, karob, cynamon, słodzidła i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody lub mleka. Do wyłożonej papierem foremki nakładamy 3/4 ciasta, następnie wiśnie i znów ciasto. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

  1. Oj Kochana ale pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiła kiedyś podobne muffiny,próbuję tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search