Sernik na kokosowym spodzie | Zielona wśród ludzi

28 lipca 2012

Sernik na kokosowym spodzie

Od dawna chodził mi po głowie. Król słodkich wypieków. Sernik. Ale jak zrobić sernik bez mąki i bez jajek?  Szukałam, rozmyślałam i w końcu wymyśliłam! Sernik na spodzie z masy na kokosanki z książki "Przemytnicy marchwi, grochu soczewicy". Zmniejszyłam tylko ilość cukru, dodałam masę serową i teraz zachwycam się jego wspaniałym smakiem.



Składniki:
(na blachę 28cm x 24cm)

ciasto:
3 szklanki wiórków kokosowych
1,5 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki śmietanki 18%
4 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki cukru trzcinowego

masa serowa:
3 kostki twarogu półtłustego
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki śmietanki 18%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ziarenka z laski wanilii
4 łyżki cukry trzcinowego









Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Powstała masa powinna być dość wilgotna i lepka. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na dnie wylepiamy spód ciasta z 3/4 masy. Spód pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, którą  następnie wykładamy na podpieczony spód. Ciasto ponownie wkładamy do pieca na 10 minut i zwiększamy temperaturę do 190 stopni. Na ściętą masę serową kruszymy pozostałą część ciasta i ponownie wkładamy do pieca na 5 minut.






  1. ciekawy ten sernik :) jeszcze takiego nie jadłam, musi byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. moja babcia robi taki sernik, z kokosem własnie! uwielbiam go <3

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś mi ochoty :)) mniaaaam ;]]

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja dobra rada- dodaj do masy namoczoną, ugotowaną do miękkości (3-4 godziny) i zmieloną fasolę, np. Biały Jaś. W smaku jej poczujesz, a ja na bazie takiego przepisu robię kokosanki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to mnie zaintrygowałaś. Ta fasola to w jakiej ilość? Ma zastępować coś z przepisu, czy być kolejnym składnikiem?

      Usuń
  5. Ja robię na oko;) tzn. do takiej konsystencji aż mam gęstą masę i mogę z niej formować/kroić kokosanki (w zależności od techniki ich przygotowania)
    u mnie fasola jest bazą podstawową, którą zagęszczam mlekiem w proszku i wiórkami kokosowymi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :D.

    OdpowiedzUsuń
  7. VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu zbliża się wielkimi krokami. W tym roku jesteśmy partnerem Festiwalu i w związku z tym mamy świetną propozycję, dla blogerów i blogerek, którzy chcieliby otrzymać wyjątkowy pakiet VIP. Aby mieć tę szansę wystarczy do 5 sierpnia na swojej stronie lub blogu w wyjątkowy i kreatywny sposób opisać Festiwal, prezentowane tam produkty bądź też odbywające się wydarzenia. Więcej informacji o zgłoszeniach i zasadach konkursu na profilu OFDS oraz Natoobe na facebooku.
    Serdecznie zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny sernik, a te trzy kostki to będzie tak ok 750 gram tego twarogu?

    OdpowiedzUsuń
  9. no ale mleko w proszku to do najzdrowszych nie należy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wiem. Myślę, że można je zastąpić np. mielonymi migdałami.

      Usuń
  10. tak mało cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj bardzo mało słodzę ciasta. Dla mnie taka ilość cukru jest wystarczająca.

      Usuń

Start typing and press Enter to search