22 sierpnia 2012

Wegańskie lody cynamonowe

Wierzycie w miłość od pierwszego wejrzenia? Ja tak odkąd w jednej z warszawskich knajp spróbowałam lodów cynamonowych. W zasadzie można by powiedzieć, że była to miłość od pierwszego spróbowania. Wiedziałam, że jak tylko wrócę muszę zrobić takie lody w nieco zdrowszej wersji. I tak powstały te cynamonowe cuda. A pomyśleć, że w dzieciństwie nie lubiłam tej aromatycznej przyprawy :)



Składniki:
250 g mleczka kokosowego
dojrzały banan
łyżka miodu lub syropu
czubata łyżka masła orzechowego
cynamon

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy cynamonem (ok. 1 płaskiej łyżki). Przelewamy do foremek i zamrażamy.


  1. wyglądają bosko, a po przeczytaniu składu to już w ogóle umieram i pragnę! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :), mleczko kokosowe można kupić w hipermarkecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić w każdym większym sklepie.

      Usuń
    2. Ok. W takim razie kupię i zrobię lody cynamonowe :). Dziękuję.

      Usuń
  3. polecam,zrobiłam jako gałkowe w rożku,pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. witam. czy te cudeńko, jesli przeleje do większego pojemnika to po wyjęciu z zamrażary będzie zmarznięte na kość czy będzie raczej kremowe? pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będą tak bardzo kremowe jak sklepowe, ale jak da się im chwilę na odetchnięcie, to powinny dać się nałożyć. Zwróć tylko uwagę na mleko kokosowe. Najlepsze jest 82%, jeśli będzie miało więcej wody i zagęstniki to wyjdą twarde jak kamień.

      Usuń

Start typing and press Enter to search