11 października 2012

Moja ulubiona zupa dyniowa z selerem i orzechami

Próbowałam kilku zup dyniowych. Próbowałam z pieczarkami, próbowałam z indyjskimi przyprawami i z soczewicą, ale zdecydowanie najbardziej do gustu przypadła mi ta z selerem. Wyraziście przyprawiona, gęsta i sycąca. W sam raz na tą przerażającą pluchę za oknem.



Składniki:
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 mały seler
ok. 700 g miąższu z dyni
łyżka oleju z pestek winogron
1/4 łyżeczki ostrej papryki
płaska łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka suszonej cebuli
sól morska, pieprz czarny i ziołowy do smaku
orzechy włoskie i pestki dyni do podania

Dynię oczyszczoną z pestek i skórki, marchewkę i selera ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem nalewamy olej i smażymy cebulę na złoto. Następnie dodajemy warzywa i dusimy, aż zmiękną i puszczą wodę. Zostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy ok. 0,5 litra wody i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Ponownie podgrzewamy, ciepłą zupę podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i orzechami włoskimi.

SMACZNEGO!


  1. Wygląda pysznie, a mam przypadkiem dynię w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy zupy dyniowej. Ze świeżym pieczywem musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam dyniowe przysmaki - nie tak dawno mialam na blogu wpis jak zrobic puree u dynii :)))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam podobną zupę - teraz jest odpowiednia pora, żeby do niej wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wrrr... zapomniałam zabrać orzechy włoskie od mamy, a tylko tego mi brakuje by wykonać ten przepis. Czuję, że choć orzechy stanowią tylko przybranie, to nadają również zupie charakteru i niezastąpionego posmaku... Zgodzisz się ze mną, czy można je ominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast orzechów możesz dodać prażone pestki słonecznika. Myślę, że też będą pasować.

      Usuń
    2. Dzisiaj upitrasiłam makaron z dynią (uwiecznione na blogu ;), jutro będzie zupa i ciasto, muszę zużyć ten dwukilowy kawał dyni jaki mam :-)

      Usuń

Start typing and press Enter to search