Owoce zapiekane pod bezglutenową kruszonką | Zielona wśród ludzi

13 listopada 2012

Owoce zapiekane pod bezglutenową kruszonką

Kiedy zaczyna się samemu przygotowywać słodycze, kiedy zaczyna się zastępować mało wartościowe produkty lepszymi, kiedy przestaje się używać białej mąki i cukru, tradycyjne słodycze przestają cieszyć. Od jakiegoś czasu zauważam u siebie odruch obronny w stosunku do ciast pieczonych wyłącznie na białej pszennej mące. Nie smakują mi już. Omijam szerokim łukiem wypieki z lukrem (obrzydlistwo). Z chęcią sięgam natomiast po takie proste desery, które doskonale zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Zapiekane owoce z kruszonką są do tego celu idealne.  Dobrze smakują solo lub w towarzystwie odrobiny lodów, śmietany kokosowej lub dobrej herbaty.



Składniki:
(na 2 porcje)
garść malin (mogą być mrożone)
gruszka*
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
łyżka siemienia lnianego
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki płatków quinoa
2-3 łyżki roślinnego mleka
2-3 łyżki oleju kokosowego
cynamon



Gruszkę kroimy w kostkę, mieszamy z malinami i odrobiną cynamonu. Owoce dzielimy na dwie porcje i przekładamy do foremek. 

Kaszę jaglaną i siemię lniane mielimy w młynku do kawy na proszek. Do powstałej mąki dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż masa zacznie zbijać się w małe grudki. Gotową masą przykrywamy owoce i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Uwagi: Jeżeli nie mamy małych foremek, większą ilość owoców można zapiec w naczyniu żaroodpornym i rozdzielić na mniejsze porcje po upieczeniu.




* Do tego deseru można użyć dowolnych sezonowych owoców. Truskawki, brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele czy maliny, wszystkie będę pyszne.


  1. Zrobilam z owocami mrozonymi i gruszka. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search