Wyróżnione trufle czekoladowo-pomarańczowe | Zielona wśród ludzi

6 stycznia 2013

Wyróżnione trufle czekoladowo-pomarańczowe

We wrześniu zeszłego roku brałam udział w konkursie organizowanym przez fundację WIEMY CO JEMY. Zadanie konkursowe polegało na przesłaniu przepisu na danie, ale nie byle jakie danie. Zasady były bardzo surowe, danie musiało powstać z uwzględnieniem następujących zasad:

  • nie smażymy i nie używamy żadnych tłuszczów przetworzonych (tłuszcz można zastąpić orzechami i pestkami);
  • nie dodajemy cukru (nawet brązowego) ani innych słodzików (można używać owoce i owoce suszone);
  • nie używamy mięsa, ryb i nabiału;
  •  nie stosujemy produktów wysokoprzetworzonych (np. biała mąka, biały ryż, soki owocowe)

Po krótkim namyśle wyczarowałam na potrzeby konkursu czekoladowo-pomarańczowe trufle. Przepis został wyróżniony przez komisję konkursową i 21 grudnia 2012 r. został opublikowany na facebookowym profilu fundacji (z nie moim zdjęciem). Nie wszyscy z Was korzystają zapewne z tego portalu, więc postanowiłam opublikować przepis również na blogu.


Składniki:
150 g suszonych daktyli
Garść suszonych jagód goji
250 g migdałów
Garść niesolonych orzeszków ziemnych
3 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka karobu (w proszku)
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
Pomarańcza
3 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
+
Kakao do obtoczenia trufli.




Daktyle i jagody goji namaczamy w soku z pomarańczy (pozostały po wyciśnięciu soku miąższ dodajemy do owoców). Namoczone owoce miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami do czasu aż migdały i orzechy zostaną zmielone. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kuleczki, a następnie obtaczamy je w kakao. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej siemienia lub odrobinę płatków owsianych. Kuleczki wkładamy do lodówki na 12 godzin i podajemy mocno schłodzone.



SMACZNEGO!

  1. gratulacje, przepis wart wyróżnienia!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje, wymagania konkursowe były duże. Trufle wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, chętnie bym takie cuś zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search