25 marca 2013

Jeszcze lepsze lniane bubble tea z brzoskwiniami

Pamiętacie ostatnie bubble tea? Bardzo spodobała mi się taka forma spożywania siemienia lnianego, więc dziś popełniłam kolejne lniane bubble tea. Tym razem z brzoskwiniami (dziś niestety ze słoika, ale w sezonie będę robić ze świeżymi). Zmieniłam też sposób wykonywania, takie wyszło znacznie smaczniejsze.  Wiem, że na zdjęciu nie wygląda super apetycznie, ale to tylko pozory. Spróbujecie?


Składniki:
3 połówki brzoskwini
szklanka zielonej herbaty
2 łyżki siemienia lnianego
łyżka chia seeds
1/4 łyżki nasion wiesiołka (można pominąć)
łyżka wody z kwiatów pomarańczy
3 suszone eko morele


Herbatę parzymy w szklance. Siemię lniane i nasiona chia w osobnej filiżance zalewamy wodą na wysokość ziaren. Kiedy herbata przestygnie, a nasiona wytworzą żel, miksujemy brzoskwinie (można dodać też kilka łyżek syropu z brzoskwiń), namoczone ziarenka, wodę z kwiatów pomarańczy i suszone morele. Powstałą masą wypełniamy 1/3 szklanki. Uzupełniamy herbatą i pijemy przez słomkę.









































Niemąż zgodził się przyjmować siemię lniane w takiej postaci. Jeden nieprzekonany już po mojej stronie :D
  1. Podoba mi się Twoja wersja bubble tea ;) Nie ma wątpliwości, że jest bardzo zdrowa, a na pewno i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Częściej powinny pojawiać się tak dobre wpisy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdrowy napoj! Fajny przepis, ja tez tak czesto kombinuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak przyżądzić taki napój bez żadnych dodatków też chciałabym spróbować .;-) Basia

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search