30 kwietnia 2013

Mój pierwszy raz: COCOA Surowa czekolada




OPIS PRODUCENTA:
Surowa czekolada z jagodami Goji. Robiona ręcznie z nieprażonych ziaren kakaowca Criollo, bogata w magnez, potas i żelazo.

Waga: 50g
Producent: SuroVital, Polska
Cena: ok.10 zł

Produkt rolnictwa ekologicznego, jednostka certyfikująca - Centrum Jakości AgroEko PL-EKO-09.

Skład: surowe ziarno kakaowca - eko, odparowany nektar z palmy kokosowej - eko, masło kakaowe - eko, jagody goji 5% - eko, kruszone ziarno kakaowca - eko, Bourbon wanilia - eko.

Zawartość kakao 60%. Może zawierać śladowe ilości orzechów i migdałów.

Dzięki starannemu zmieleniu i ponad 60-godzinnemu konszowaniu w temperaturze poniżej 45st.C, zachowują one pełną wartość antyoksydacyjną oraz bogactwo makro i mikroelementów.
Odparowany nektar z palmy kokosowej dodaje czekoladzie słodyczy i karmelowej nutki smakowej. Niespotykanie niski indeks glikemiczny IG-35 tego naturalnego słodzika sprawia, że surowa czekolada COCOA jest doskonałą propozycją dla diabetyków i osób dbających o linię.
Trzeci składnik - jagody goji są owocem pochodzącym ze wzgórz Tybetu, docenianym za swoje właściwości antyoksydacyjne.

Więcej informacji: rawcocoa.pl



OPIS PRODUCENTA:
Surowa czekolada wiśnia-acai. Robiona ręcznie z nieprażonych ziaren kakaowca Criollo, bogata w magnez, potas i żelazo.

Waga: 50g
Producent: SuroVital, Polska, 
Cena: ok. 10 zł

Produkt rolnictwa ekologicznego, jednostka certyfikująca - Centrum Jakości AgroEko PL-EKO-09.

Skład: surowe ziarno kakaowca - eko, cukier palmowy - eko, masło kakaowe - eko, liofilizowana wiśnia (2%) - eko, liofilizowane jagody - eko, liofilizowane Acai - eko.

Zawartość kakao 60%. Może zawierać śladowe ilości orzechów i migdałów.

Rozcieranie i konszowanie nieprażonego ziarna kakaowego odbywa się w temperaturze niższej niż 45st.C, co pozwala na zachowanie pełnej wartości antyoksydacyjnej oraz bogactwa makro i mikroelementów.
Nektar z kwiatów palmy kokosowej (cukier palmowy) oprócz bogactwa witamin i minerałów charakteryzuje się niezwykle niskim indeksem glikemicznym IG-35 oraz sprawia, że czekolada ta jest doskonałą propozycją dla diabetyków i osób dbających o linię.
Działające odmładzająco i wzmacniająco jagody Acai wspomagają również odchudzanie. Połączenie ich z wiśniami w jednej tabliczce surowej czekolady sprawia, że jest ona prawdziwym zastrzykiem antyoksydantów i minerałów dla naszego organizmu.

Więcej informacji: rawcocoa.pl


MOJA OPINIA:
Do zakupu surowej czekolady skłoniła mnie głównie ciekawość. Od jakiegoś czasu myślę o zakupie surowego kakao (gdyby nie jego cena, pewnie już dawno bym kupiła), przed zakupem chciałam jednak sprawdzić, czy wyroby z nieprażonego kakao są lepsze, czy takie same w smaku. Po zjedzeniu pierwszej kostki surowej czekolady mogę powiedzieć tylko jedno- boże, jakie to pyszne! Pełne smaku, nieprzesłodzone, dość twarde, za małe i za drogie źródło magnezu, potasu i żelaza :D Dzięki tej czekoladzie moja miłość do słodkich tabliczek wzrosła do niebezpiecznie wysokiego poziomu. 

Od jakiegoś czasu robię tylko raw desery, pieczone ciasta i sklepowe słodycze przestają mi smakować. Widzę, że z czekoladą będzie tak samo. Wiem, że od surowych słodyczy jeszcze nikt nie został zdrowym i pięknym witarianinem, ale od czegoś trzeba zacząć:) Nie to, żebym miała jakieś zapędy do 100% surowej diety, ale widzę, że duża ilość surowizny bardzo dobrze wpływa na mój organizm. Ciało samo domaga się zieleniny, więc jeśli chce, to będę mu taką paszę dostarczać. Gorzej tylko, że surowej czekolady też się domaga:) Nie pozostaje mi nic innego jak odkładać zaoszczędzoną na zakupie zwykłej czekolady gotówkę i raz w miesiącu pozwolić sobie na surowe, czekoladowe szaleństwo.

  1. raz na jakiś czas można sobie na taką pozwolić ;)
    poszukam jej u siebie stacjonarnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja muszę przyznać, że nie smakuje mi za bardzo - ma kwaśny posmak i jakoś nie mogę się do niej przekonać (próbowałam z wiśniami, jagodami i cappuccino), choć walory zdrowotne niewątpliwie do tego zachęcają... Może to kwestia przyzwyczajenia do zupełnie innych skojarzeń ze smakiem czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi ta kwasowość bardzo pasowała. Ostatnio nie lubię zbyt słodkich słodyczy:)

      Usuń
  3. Kusisz, oj kusisz :-) Można gdzieś dostać czekoladę w sklepach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Szukaj jej na dziale ze zdrową żywnością (ja kupiłam w Polskiej Chacie). Jest też w sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń
  4. Dzisiaj dostałam od dziewczyny mojego brata jedną tabliczkę.. Czekam na szczególną okazję i spróbuję :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja kupiłem w Almie - mają całą serię !!!... i rzeczywiście lepszej nie jadłem ?!

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search