28 maja 2013

Tagliatelle ryżowo-marchewkowe z warzywami i liśćmi kalarepy

Człowiek uczy się całe życie. Ja na przykład nauczyłam się tydzień temu trochę o kalarepie. Dowiedziałam się, że jej liście są jadalne i są smaczne! Wszystko dlatego, że przyniosłam do domu młodziutką ekokalarepkę, która składała się praktycznie z samych liści :D Aż żal było je wyrzucać, więc czym prędzej udałam się po poradę do wujka google. Żadnego satysfakcjonującego przepisu nie znalazłam, nie miałam akurat ochoty na green smoothie, musiałam więc wymyślić danie sama. Dowiedziałam się natomiast, że młode liście kalarepy są bogatsze w witaminy i minerały niż samo jabłko. Takie piękne źródło witaminy A, wapnia i fosforu nie mogło się zmarnować, wylądowało więc na patelni w towarzystwie warzyw i makaronu ryżowego.

SKŁADNIKI:
marchewka
garść liści kalarepy
250 g różyczek brokuła
czerwona papryka
filiżanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
3 łyżki sezamu niełuskanego
łyżeczka oleju sezamowego
imbir mielony (dużo!)
sos sojowy (dużo!)
czosnek kolorowy

Liście kalarepy kroimy i wrzucamy na patelnię razem z olejem sezamowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobnione różyczki brokuła i zielony groszek. Dolewamy odrobinę wody i dusimy krótką chwilę pod przykryciem (warzywa mają być nadal lekko chrupiące). Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy i obieraczką do warzyw tniemy na kształt tagliatelle. Makaron ryżowy, marchewkę, sezam i przyprawy dodajemy do warzyw, mieszamy i od razu podajemy.


  1. Pyszny pomysł!

    Świeży groszek zielony - marzenie! :-D

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search