28 czerwca 2013

O jogurcie owsianym jeszcze raz

Wpis o jogurcie owsianym cały czas cieszy się dużym zainteresowaniem. Cieszy mnie, że Wam smakuje:) Dziś chciałabym pokazać Wam kilka pomysłów, na jego wykorzystanie.


LODY
Jogurt owsiany bardzo dobrze nadaje się do produkcji domowych  wegańskich lodów. Jest tańszy niż mleko kokosowe często wykorzystywane w tej roli, nadaje lodom bardzo kremową konsystencję. Jest gęsty, za jego pomocą możecie uniknąć w lodach bananów. Jego neutralny smak pasuje do wszystkich kombinacji smakowych.




KOKTAJL MLECZNY
Jeśli marzy Wam się mleczny koktajl z owocami lub kakao, nie musicie do niego wykorzystywać mleka sojowego, jogurt owsiany rozcieńczony wodą doskonal je zastąpi.


CHLEB
Jogurt owsiany tak jak zakwas chlebowy jest produktem fermentacji mlekowej. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do ciasta chlebowego. Czy solo sprawdziłby się w roli zakwasu, tego nie wiem (jeszcze nie próbowałam), ale jako dodatek bardzo dobrze wpływa na strukturę chleba.



RACUCHY, PLACKI, BABECZKI
Jogurt owsiany sprawdzi się wszędzie tam, gdzie w przepisie widnieje jogurt z mleka krowiego. Ja testowałam go w racuchach, wyszły bardzo puszyste.

MASECZKA
Jogurt owsiany jest też doskonałą bazą do domowych maseczek. Wystarczy zmiksować go z owocami i nałożyć na twarz. Dodając do niego plaster świeżego ananasa  uzyskamy peeling enzymatyczny, dodając truskawki, maseczkę wygładzającą i rozjaśniającą przebarwienia. Z bananem natomiast stworzy maseczkę idealną dla suchej skóry. Jeśli doskwiera Wam poparzenie słoneczne, zmiksujcie jogurt z arbuzem.

  1. jednym słowem jogurt owsiany dobry na wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię trzecie podejście do jogurtu... mam nadzieję, że tym razem wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search