22 czerwca 2013

Pomarańczowo-limonkowy sorbet na patyku z pestkami granatu

Nigdy nie przepadałam za owocowymi lodami, na pierwszym miejscu stoją u mnie zawsze lody mleczne z dodatkiem czekolady, wanilii czy bakalii. Ale kiedy temperatura za oknem osiąga 35 stopni Celsjusza, marzę tylko o zimnym owocowym koktajlu lub zimnym owocowym sorbecie. Oczywiście takim bez cukru :D



SKŁADNIKI:
sok z dwóch pomarańczy
sok z dwóch limonek
łyżka syropu z agawy/miodu
łyżeczka arrowroot powder (mąki z maranty trzcinowej)
pestki z jednego granatu

Z pomarańczy i limonek ręcznie wyciskamy sok, z radością witamy w misce kawałki miąższu. Do soku dodajemy mąkę z maranty trzcinowej i syrop z agawy. Z granatu wydłubujemy pestki, napełniamy nimi foremki do lodów. Pozostałą w foremkach przestrzeń uzupełniamy sokiem. Wtykamy patyczki i zamrażamy.


  1. wygląda świetnie i na pewno jest smaczniejszy nic zwykłe lody. Ja już od kilka lat jem tylko domowe sorbety, są dużo smaczniejsze niż te słodkie lody w sklepie, no i oczywiście zdrowsze:)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search