Trufle z suszonym mango i kokosem | Zielona wśród ludzi

1 lipca 2013

Trufle z suszonym mango i kokosem

Upał odpuścił na kilka dni, ja odpuszczam chwilowo produkcję lodów. Na pocieszenie ukręciłam sobie takie słoneczne trufle. Zlitowałam się nad suszonym mango, które już kilka tygodni czekało w szafce na swoją kolej. Nie mam pojęcia dlaczego tak zwlekałam, trufle pyszne, żałuję, że nie zrobiłam ich wcześniej :D



SKŁADNIKI:
szklanka migdałów
szklanka wiórków kokosowych (+do obtoczenia)
80 g suszonego mango
2 łyżki syropu z agawy/miodu
łyżka oleju kokosowego
pół szklanki soku z pomarańczy

Suszone mango zalewamy sokiem pomarańczowym (najlepiej świeżo wyciśniętym) i zostawiamy na co najmniej pół godziny, migdały zalewamy wodą i również zostawiamy na co najmniej pół godziny. Namoczone mango wraz z sokiem przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy namoczone i odsączone migdały oraz pozostałe składniki, blendujemy na gładką masę. Z gotowej masy lepimy małe kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy.





Podziel się


  1. pięknie wyglądają:) musza byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo oryginalny przepis - super wyglądają

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Suszonego mango jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować!
    Bardzo fajny przepis, trufle wyglądają znakomicie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszły jak z pudełka ;) bardzo fajny przepis. uwielbiam suszone mango - muszę spróbować ulepić takie też :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką moc ma Twój blender? Nie wiem czy mój da sobie radę z twardymi składnikami? Będę wdzięczna za odpowiedź,
    Kama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój blender ma 600 W mocy. Ja robiłam trufle z nienamoczonych składników, namęczyłam się strasznie, więc w przepisie polecam jednak namoczyć:) Migdały po namoczeniu są dość miękkie, a mango przed moczeniem można pokroić na drobniejsze kawałki. Wtedy już na pewno pójdzie bez problemu:)

      Usuń
  6. Jogurt już wypróbowałam, teraz chyba pora na takie kuleczki. Pięknie wyglądają. Suszone mango uwielbiam, muszę sprawdzić jak się komponuje z resztą składników:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności, u mnie niedawno gościły trufelki migdałowe(,kuchnia lidla,) tylko bardziej kaloryczne, teraz wypóbuję takie z mango, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bombowe! Muszę się tylko wybrać po mango na bazar i robię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe, wspaniałe, wspaniałe...
    Polecam, polecam, polecam...
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można czymś zastąpić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają super, na pewno są przepyszne :) a czy migdały mają być w łupinkach czy takie obrane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze obrane, ale ostatecznie w łupinkach też mogą być.

      Usuń

Start typing and press Enter to search