PONIEDZIAŁKOWE PORANNE PRZYJEMNOŚCI: Czekoladowy omlet owsiano-migdałowy | Zielona wśród ludzi

16 grudnia 2013

PONIEDZIAŁKOWE PORANNE PRZYJEMNOŚCI: Czekoladowy omlet owsiano-migdałowy

Poniedziałkowy poranek to chyba najgorszy moment na pustą lodówkę. Za żadne skarby świata nie mogę się zmobilizować, żeby wstać 5 minut wcześniej i wyjść rano do sklepu. Dlatego zawsze staram się mieć w domu płatki owsiane, uratowały już wiele moich śniadań. W błyskawicznym tempie można z nich zrobić koktajl, pieczoną owsiankę lub owsiankę na wynos, można też wyczarować wcześniej jogurt owsiany, a kiedy już te wszystkie formy nam się znudzą, możemy zrobić pyszny i baaaaardzo sycący omlet owsiany.


SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
kubek płatków owsianych (300ml)
1/2 kubka migdałów
3 łyżki siemienia lnianego
dojrzały banan
8 suszonych daktyli
2 czubate łyżeczki surowego kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia

Płatki owsiane i daktyle zalewamy kubkiem wrzątku (300 ml), odstawiamy na przynajmniej 10 minut. Migdały i siemię lniane mielimy w młynku do kawy (jeśli mamy rano bardzo mało czasu, te dwie czynności możemy wykonać wieczorem poprzedniego dnia). Kiedy płatki wchłoną już całą wodę, łączymy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. Pomagając sobie wilgotną łyżką, formujemy na patelni omlet. Smażymy z dwóch stron (najlepiej na chrupko).


  1. lubię takie naturalne słodkie połączenia, a tym bardziej owsiane śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search