6 stycznia 2014

Czy wiesz, że...

...często przyjmowany przez kobiety w ciąży syntetyczny kwas foliowy wpływa na wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi, a nawet, śmierci z powodu tej choroby, raka jelita grubego i raka prostaty. Badania wykazały również związek pomiędzy suplementowaniem kwasu foliowego a zwiększonym prawdopodobieństwem pojawienia się u dzieci astmy i infekcji układu oddechowego.

Foliany pochodzące z naturalnych źródeł pokarmowych nie stanowią żadnego zagrożeniem dla zdrowia. Bogatym źródłem naturalnego kwasu foliowego są warzywa liściaste i warzywa strączkowe. Norma zalecanego dziennego spożycia foliantów to 400 µg dla dorosłych kobiet i mężczyzn, 600 µg dla kobiet ciężarnych i 500 µg dla kobiet karmiących piersią.


NAJBOGATSZE ROŚLINNE ŹRÓDŁA FOLIANÓW
Truskawki (1/2 szklanki)                                                  20 µg
Tempeh (1/2 szklanki)                                                 20 µg
Sok pomarańczowy (1/2 szklanki)                               24 µg
Banan (średniej wielkości)                                           24 µg
Masło orzechowe (2 łyżki)                                           24 µg
Sok pomidorowy (1/2 szklanki)                                   25 µg
Kalafior, gotowany (1/2 szklanki)                                 27 µg
Tahini (2 łyżki)                                                             29 µg
Grejpfrut (średniej wielkości)                                       30 µg
Melon (1 szklanka)                                                      34 µg
Nasiona słonecznika (2 łyżki)                                       40 µg
Pasternak (gotowany, 1/2 szklanki)                              45 µg
Brukselka (gotowana, 1/2 szklanki)                              47 µg
Pomarańcza (średniej wielkości)                                   48 µg
Gorczyca (liście) (gotowana, 1/2 szklanki)                    51 µg
Groch łuskany (gotowany, 1/2 szklanki)                       64 µg
Buraki (gotowane, 1/2 szklanki)                                   68 µg
Fasolka limejska (gotowana, 1/2 szklanki)                    78 µg
Awokado (surowe, 1/2 owocu)                                    81 µg
Brokuł (gotowany, 1/2 szklanki)                                   84 µg
Soja (edamame) (gotowana, 1/2 szklanki)                    100 µg
Biała nakarapiana fasola (gotowana, 1/2 szklanki)         105 µg
Fasola czerwona (gotowana, 1/2 szklanki)                    115 µg
Fasola czarna  (gotowana, 1/2 szklanki)                        128 µg
Szpinak  (gotowany, 1/2 szklanki)                                 131 µg
Szparagi (gotowane, 1/2 szklanki)                                 134 µg
Fasola pinto (gotowana, 1/2 szklanki)                            147 µg
Orzeszki ziemne (1/2 szklanki)                                      176 µg
Soczewica (gotowana, 1/2 szklanki)                              179 µg


źródło: Haver J., Dieta Roślinna na co dzień, wyd. Galaktyka
  1. Odpowiedzi
    1. A dlaczego nie? W soczewicy nie ma przecież nic złego:)

      Usuń
  2. A ja dostałam od dermatologa dawkę kwasu foliowego jak dla słonia. Na skórę. Nie pomaga.
    Jem to i dumam po co jem.

    Z synem prościej (też ma AZS) bo po jednej dawce dostał pokrzywki, więc nie dostaje.

    Skomplikowane jest życie z całym tym farmeceutycznym bajeranctwem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbujcie przyjmować cynk z witaminą A, Natalię wyleczył z zapalenia skóry http://www.blondhaircare.com/2013/04/cynk-witamina-cud.html

      Usuń
    2. Też mi się przypomniał ten post Natalii.
      Ja bym jednak radziła szukać witaminy A i cynku w pożywieniu:)

      Usuń

Start typing and press Enter to search