KANAPKA BEZ PSZENICY: Muffiny figowo-czekoladowe | Zielona wśród ludzi

9 lutego 2014

KANAPKA BEZ PSZENICY: Muffiny figowo-czekoladowe

Poprzednie dwie kanapki bez pszenicy były pyszne (próbowaliście?), ale zdecydowanie niezbyt wygodne do zabrania na wynos. Co innego lekkie jak chmurka i niebiańsko czekoladowe muffiny. Kto powiedział, że drugie śniadanie nie może przybrać właśnie takiej formy? I choć babeczki nie wyglądają zbyt pięknie, to zdecydowanie grzechu są warte. Gdyby zdobyć odpowiedni, certyfikowany owies, można by je uznać nawet za bezglutenowe. Kto by pomyślał, że muffiny bez pszenicy będą miały taką fajną konsystencję. 

Jeśli ktoś nie ma foremek na muffiny, to z tej samej masy można spokojnie zrobić też ciasto.


SKŁADNIKI:
MOKRE
200 g suszonych fig
1 szklanka ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
banan
łyżka octu

SUCHE
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej*
1/2 szklanki mąki owsianej*
1/2 szklanki mąki kokosowej*
tabliczka gorzkiej czekolady
płaska łyżka sody

Figi zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Kiedy już namokną, odcedzamy je, usuwamy ogonki i miksujemy razem z bananem na gładką masę. Mieszamy z pozostałymi mokrymi składnikami.

W drugim naczyniu dokładnie mieszamy posiekaną w drobną kostkę czekoladę i pozostałe suche składniki. Następnie łączymy ze sobą mokre i suche składniki, mieszając delikatnie i jak najkrócej tak, żeby ciasto zachowało konsystencję pianki (żeby nie powiedzieć chmurki). Masę przekładamy do foremek (lub jednej dużej formy), nie ugniatamy. Muffiny pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni.



* Jeśli nie macie dostępu do wyżej wymienionych mąk, możecie zmielić w młynku do kawy brązowy ryż, płatki owsiane i wiórki kokosowe. 
  1. Kanapka z jabłka i masła orzechowego była niespodziewanie... zapychająca, no, w każdym razie bardziej, niż się spodziewałam :). I pewnie będzie się przewijać wśród moich śniadań. A muffiny też bym upiekła, ale suszonych fig nigdzie w okolicy nie widziałam... Może zamiast nich wepchnę po prostu jeszcze jednego banana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone figi są bardzo słodkie, jeśli ich nie dodasz, muffiny trzeba będzie dosłodzić. Figi możesz zastąpić też rodzynkami lub suszonymi morelami.

      Usuń

Start typing and press Enter to search