Wegańskie racuchy z samopszy | Zielona wśród ludzi

16 marca 2014

Wegańskie racuchy z samopszy

Na temat ciasta drożdżowego krąż wiele mitów. Że nie lubi przeciągów, że opada jak przez przypadek pukniemy blachą w piekarnik, że podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, że ciasto drożdżowe uda się tylko z białej mąki.... te wszystkie strachy na lachy spowodowały, że bardzo długo nie miałam odwagi* zabrać się za ciasto drożdżowe. Całe szczęście, że niemąż miał jej więcej. W naszej skromnej komórce rodzinnej to on jest specjalistą od drożdżowego. I rzecz jasna specjalistą od racuchów! 

Dziś rzuciłam mu wyzwanie. Zróbmy wegańskie racuchy z mąki z samopszy!** Podjął rękawicę i podołał zadaniu. Racuchy wyszły bardzo smaczne, sycące i miały bardzo przyjemnie chrupiącą skórkę.


SKŁADNIKI:
350 g mąki z samopszy
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 kostki drożdży
czubata łyżka mąki ryżowej

Mleko lekko podgrzewamy. Do 1/2 kubka ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, pozostałą część mleka i mąkę ryżową. Wyrabiamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju, mokrą łyżką wydzielamy z ciasta kuleczkę. Drewnianą łopatką rozpłaszczamy kulkę i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.





* Teraz już wiem, że to wszystko, to tylko bujdy na resorach. Przy produkcji ciasta drożdżowego należy kierować się tylko jedną zasadą. Jeśli dobrze nie wyrobisz, nie wyjdzie!

**Samopsza to prastary gatunek zbóż. Można powiedzieć, że to babcia obecnie uprawianej pszenicy. Jest bogata w substancje odżywcze (szczególnie aminokwasy). Ma więcej karotenoidów niż pszenicą, właśnie dlatego mąka z samopszy ma charakterystyczny kolor. Samopsza uznawana jest za roślinę prozdrowotną. Ma znacznie lepszy wpływ na organizm niż obecnie uprawiana pszenica. Po więcej informacji odsyłam do książki "Dieta bez pszenicy".


  1. Bardzo fajnie ale gdzie tą samopszę kupić ? Teraz to już chyba do sierpnia trzeba czekać na nowe zbiory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kilka dni temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością w Poznaniu. A mój tata niedawno zamawiał u producenta:)

      Usuń
  2. ciekawa jestem bardzo tej samopszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to nie jest przypadkiem orkisz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie.Samopsza to jeszcze starsza odmiana pszenicy niż orkisz.

      Usuń

Start typing and press Enter to search