16 kwietnia 2014

Lekka sałatka ze szpinakiem, mango i migdałami

Odkąd regularnie popijam zielone koktajle, odczuwam dużą potrzebę spożywania codziennej dawki surowizny i zieleniny. Plan minimum na każdy dzień to oczywiście smoothie, ale to często nie wystarcza (czasem gryźć też trzeba :p). Na dworze robi się coraz cieplej, więc na stół coraz częściej wjeżdżają sałatki.

Kluczem smacznej sałatki z dużą ilością zieleniny jest dobry sos, nigdy nie sięgajcie jednak po taki z torebki. Sok z cytryny, zioła, przyprawy, odrobina zimnotłoczonego oleju lub dojrzałego awokado i omnomnom...takie sałatki mogłabym zajadać wiadrami:)


SKŁADNIKI:
garść świeżego szpinaku
1/2 dojrzałego mango + kawałek do sosu
garść migdałów
łyżka sezamu

sos:
łyżka soku z cytryny
3 małe suszone daktyle
kropelka oleju lnianego (lub innego zimnotłoczonego)
kawałeczek mango
pieprz, sól
odrobina wrzątku

Odrobiną wrzątku zalewamy suszone daktyle, czekamy chwilę aż zmiękną. W osobnym naczyniu zalewamy wrzątkiem migdały. Szpinak myjemy, odsączamy z wody i rwiemy na mniejsze kawałki. Mango obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Następnie do sałatki dorzucamy obrane ze skórek migdały i sezam (najlepiej świeżo zmielony).

Namoczone daktyle wraz z wodą, olej, sok z cytryny i przyprawy miksujemy na gładki sos, który następnie mieszamy z sałatką. Spożywamy zaraz po przygotowaniu.



P.S. Z drugiej połówki mango polecam zrobić jednak zielony koktajl :)


Zielono mi, idzie wiosna

Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search