Meksykańska pasta do chleba z czerwoną fasolą i pieczoną papryką | Zielona wśród ludzi

22 października 2014

Meksykańska pasta do chleba z czerwoną fasolą i pieczoną papryką

Już od dłuższego czas nosiłam się z zamiarem zrobienia kanapkowej pasty, brakowało mi jednak pomysłu, kupiłam więc godową pastę o podobnej nazwie. Bardzo mi zasmakowała, jednak po bliższym przeanalizowaniu składu, uznałam, że nigdy więcej nie wydam tylu złotówek na produkt, który składa się głównie z wody, bezwartościowej struktury sojowej i przypraw. Czym prędzej wysłałam niemęża do sklepu i zmajstrowałam własną pastę meksykańską. Znacznie tańszą, znacznie smaczniejszą i przede wszystkim bardziej wartościową.


SKŁADNIKI:
puszka czerwonej fasoli
2 strąki czerwonej papryki
1/2 puszki pomidorów
marchewka
pietruszka
2 garści pestek słonecznika
3 łyżki płatków jaglanych
papryka mielona, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek, oregano

Paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i pieczemy skórką do góry, aż ta sczernieje. Gorącą, upieczoną paprykę przekładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku (dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę). Marchewkę i pietruszkę obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksujemy z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami. Gotową pastę wrzucamy ponownie na patelnię i dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli wyszła zbyt rzadka, można zagęścić ją płatkami jaglani.

Pasta meksykańska będzie dobra nie tylko na kanapkach, sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników lub sos do makaronu.



Start typing and press Enter to search