Mój pierwszy raz: Makaron ze spiruliną | Zielona wśród ludzi

24 października 2014

Mój pierwszy raz: Makaron ze spiruliną


O PRODUKCIE

Makaron pszenny pełnoziarnisty ze spiruliną. Wyprodukowany w Czechach.
SKŁAD: mąka pszenna BIO, spirulina (1,4%)

Sposób przygotowania: makaron gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Wartości odżywcze w 100 g produktu: wartość energetyczna 1223 kJ (288 kcal), białko 11,87 g , węglowodany 56,05 g, tłuszcze 1,87 g.




MOJA OPINIA

Makaron ze spiruliną kupiłam z ciekawości, zielony jest, więc rozumiecie, że nie mogłam przejść obok niego obojętnie:) Bałam się trochę jego smaku, spirulina solo raczej smaczna nie jest. Na szczęście jest jej w produkcie na tyle mało, że po ugotowaniu w ogóle nie czuć jej smaku. Makaron smakuje podobnie do każdego innego pełnoziarnistego. Jedyną różnicą jest kolor, trzeba przyznać, że dość intrygujący.

Spirulina reklamowana jest jako niesamowicie bogate źródło białka, z ciekawości sprawdziłam jakie wartości odżywcze podaje na opakowaniu Lubella i ku mojemu zdziwieniu makaron bez dodatku spiruliny ma mniej białka niż ten zielony. Ciekawe zjawisko.

Na opakowaniu producent polecam gotować makaron 8-10 minut. Naprawdę nie wiem co to za fenomen, na każdym opakowaniu makaronu innego niż ten podstawowy pszenny czas gotowania jest mocno przesadzony. Gdybym gotowała makaron 10 minut, w garnku zostałaby tylko ciemnozielona papka. Moim zdaniem 5 minut w zupełności wystarczy.

Doszłam do wniosku, że nie warto przepłacać za makaron z dodatkiem spiruliny, taniej wychodzi jeśli dosypiemy sobie tę algę do koktajlu. Makaron może być jednak ciekawostką kulinarną, jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości lub szykujecie się do udziału w Ugotowanych to może Wam się przydać :)

Tak wygląda po ugotowaniu i wymieszaniu z tą pastą.


Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search