1 stycznia 2015

Kokosowy sernik jaglany z musem gruszkowym

Jak się czujecie w Nowym Roku? Przejedzeni po świętach? Ja niestety tak. Postanowiłam odtruć się nieco kaszą jaglaną. Tym razem zamiast dodać ją do zupy, postanowiłam upiec z niej sernik. Skorzystałam w przepisu wegAnki, dodałam kilka zmian i dziś zajadam się najpyszniejszym daniem do jakiego można przemycić tą wspaniałą kaszę.



SKŁADNIKI:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki wybranego mleka (u mnie głównie sojowe)
puszka mleka kokosowego
5 małych gruszek
5 suszonych daktyli
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka domowego ekstraktu z wanilii
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła


Kaszę jaglaną gotujemy na mleku do czasu, aż wchłonie cały płyn. Gruszki obieramy i dusimy razem z daktylami. Gdy owoce zmiękną, miksujemy je na mus. Ugotowaną i przestudzoną kaszę miksujemy z mlekiem kokosowym, wanilią, cukrem, sokiem z cytryny i olejem kokosowym. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Gotową masę jaglaną przekładamy do foremki wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej wiórkami kokosowymi. W masę jaglaną niezbyt dokładnie wkręcamy mus gruszkowy, całość posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.








Podziel się


  1. Niebanalny, zdrowy i na pewno smakowity ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie !! Ja bym go jeszcze polała gorzką czekoladą, choć taki naturalny na pewno smakuje znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie upiekłam, sernik smakuje jak kaszka manna - jak na tyle pracy nie polecam... prawdziwy sernik niestety wygrywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana wymaga sporej ilości dodatków, które zamaskują jej smak. Może czegoś zabrakło?

      Usuń

Start typing and press Enter to search