Sałatka z bobu i natki pietruszki | Zielona wśród ludzi

15 stycznia 2015

Sałatka z bobu i natki pietruszki


Czy taka zielona sałatka zimą jest możliwa? Całe szczęście, że tak. Gdyby nie zielenina na talerzu, trudno byłoby mi przetrwać zimę. Jak widać, chandrę można leczyć nie tylko czekoladą:) Dzięki eko natce pietruszki upolowanej w kooperatywie i certyfikowanym kiełkom słonecznika (które bez problemu można też wyhodować w domu), przez chwilę udaję, że mamy już maj.

SKŁADNIKI:
500 g mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeżego)
pół pęczka natki pietruszki
garść kiełków słonecznika
garść pestek dyni (najlepiej nie chińskich)

SOS:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
mielony pieprz kolorowy
opcjonalnie: miód i musztarda

Bób gotujemy na parze według tego przepisu. Kiedy przestygnie, obieramy go z łupinek. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni. Gotowy bób i dynię mieszamy z pozostałymi składnikami. Gotowe!






Podziel się


Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search