25 lutego 2015

5 produktów spożywczych, które zawsze mam w domu

Jakość naszej diety zaczyna się w sklepie. Od tego co kupimy i co będziemy trzymać w spiżarce zależy co będziemy jeść w chwilach kryzysu (woli lub czasu). Zakupy spożywcze robię prawie codziennie, mimo to staram się pięć poniższych produktów mieć zawsze pod dostatkiem. Jeśli z jakiegoś powodu muszę przygotować posiłek bez odwiedzania sklepu, zawsze sięgam po któryś z nich. Co je łączy? Są zdrowe, wielofunkcyjne i pozwalają wyczarować smaczne danie w kilka chwil.



Płatki owsiane
Przydają się do wszystkiego. Śniadaniowej owsianki, jogurtu, omleta, zagęszczania kotletów, placków czy koktajli. Można z  ich również zrobić batoniki na wynos. Zawsze kupuję górskie.

Płatki owsiane są źródłem białka, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i błonnika.


Czerwona soczewica
Soczewica jest najcenniejszym odżywczo strączkiem. Ta czerwona ma jedną ogromną zaletę, gotuje się błyskawicznie i nie trzeba jej namaczać. Wykorzystuję ją jako bazę do zup kremów, pasztetów i kotletów, sosów do makaronu i kasz, dodaję ją do pęczotto i zupy jarzynowej.

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, potasu, kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze.


Przecier / Sok pomidorowy / Pomidory krojone
Z przetworów pomidorowych korzystam kilka razy w tygodniu. Dodaję do zup, sosów do makaronu i kasz, pizzy itp. Zawsze kupuję te w szklanych lub kartonowych opakowaniach.

Przetwory pomidorowe są bogate w likopen, który chroni nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, nowotworami i chorobami serca.


Banany
Absolutna podstawa wszelkich deserów, koktajli, lodów. Najprostsza i najszybsza przekąska na wynos lub przed treningiem. W połączeniu z kubkiem surowego kakao zaspokaja mój głód na słodycze przez cały dzień. Nie wierzcie z pogłoski, że banany tuczą! 

Banany są źródłem potasu, magnezu, witaminy C i błonnika.


Kasza jaglana
Najbardziej wielofunkcyjna kasza ze wszystkich. Smaczna w słodkiej i wytrawnej wersji. Gotuje się łatwo i szybko, można ją dodać do zupy zamiast makaronu, zjeść z gulaszem warzywnym zamiast ryżu zrobić z niej sernik, majonez, ciasto czy kokosanki


Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, miedzi, krzemionki, witaminy E i lecytyny. Jest bezglutenowa, lekkostrawna, pomaga w walce z katarem, korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów, poprawia koncentrację i zapobiega odwapnieniu kości.


A co wy trzymacie w kuchni na czarną godzinę?


Podziel się


  1. Dokładnie te same produkty muszą być w mojej kuchennej szafce zawsze! Kupuję często na zapas (zwłaszcza płatki owsiane i kaszę jaglaną), bo nie wyobrażam sobie, że mogłoby mi ich zabraknąć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana i płatki owsiane to w mojej kuchni podstawa podstaw ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka gryczana <3 Używam jej do wszystkego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do gryczanej nie mogę się przekonać. Ale kaszę gryczaną jem bardzo często:)

      Usuń
  4. Bez płatków i bananów moja kuchnia nie byłaby tym samym ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. te same produkty są u nie stale i uzupełniam ich braki

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search