Zrób sobie: Kawowe masło do ciała | Zielona wśród ludzi

8 lutego 2015

Zrób sobie: Kawowe masło do ciała


Czyszczenie półproduktowych zapasów trwa w najlepsze. Kilka chwil zastanawiałam się co zrobić z resztkami masła kakaowego i masła shea, które zalegały w mojej szafce od kilku miesięcy. Myślałam, myślałam i wymyśliłam to apetycznie pachnące masło do ciała. Bazą do jego stworzenia jest olej kokosowy rafinowany, więc jeśli nie macie użytych przeze mnie maseł, śmiało możecie bazować tylko na kokosie.

Przygotowanie tego masła wymaga trochę zachodu, ale efekty wizualne i zapachowe naprawdę są tego zachodu warte.

SKŁADNIKI:
80% oleju kokosowego rafinowanego
5% masła kakaowego
5% masła shea
kawa mielona
kilka kropel olejku eterycznego 
kilka kropel witaminy E

Z kawy i oleju kokosowego przygotowujemy macerat na ciepło. Do słoika z olejem kokosowym wsypujemy mieloną kawę. Jej ilość powinna stanowić ok. 50% objętości oleju. Słoik wkładamy do garna z wodą wyłożonego ściereczką i gotujemy go na małym ogniu ok. 3 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy woda nie wyparowała i w razie potrzeby dolewamy.

Gotowy macerat przecedzamy przez wyłożone płótnem siteczko. Gdy jest jeszcze ciepły, dodajemy masła i mieszamy do czasu, aż się rozpuszczą. Mieszankę zostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy olejek eteryczny i witaminę E. Kiedy masło zacznie zastygać, rozpoczynamy ubijanie (najlepiej mikserem). Ubijamy do czasu, aż powstanie jednolity mus.


P.S. Trwa głosowanie na Bloga Roku. Jeśli lubicie tu zaglądać, będę wdzięczna za wasze głosy. Aby zagłosować na Zieloną wśród ludzi należy wysłać sms o treści B11149 na numer 7122. Koszt wysłania smsa to 1,23 zł, dochód z smsów zostanie przekazany fundacji Dzieci Niczyje. Z każdego numeru można wysłać jeden głos na danego bloga. Głosowanie trwa do 10 lutego. Z góry dziękuję za każdego jednego smsa! 


Podziel się


  1. Na fb napisałaś, że możnaby to zjeść :P masło shea jest jadalne :D? z ciekawości pytam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jadalny. Nie wiem tylko jak smakuje. Ale z tym jedzeniem masła, to miałam na myśli raczej to zrobione 100% z kokosa:)

      Usuń
  2. po co mamy to przecedzać przez płótno ? ( zazwyczaj takie manewry nie kończą się u mnie najlepiej bo albo wg nie przelatuje albo dożo produktu zostaje w środku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to, żeby drobinki kawy nie przedostały się do finalnego kosmetyku. Smarowanie się masłem z takimi drobinkami jest irytujące. A żeby olej nie został na ścierce, wystarczy zawinąć fusy w tobołek i je dokładnie wycisnąć.

      Usuń
  3. To najfajniejszy kosmetyk jaki zrobiłam !! super sprawa konsystencja bitej śmietany urzeka !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to znaczy słoik wyłożony ściereczką? możesz to wyjaśnić? nie bardzo rozumiem gdzie na ściereczka powinna być a bardzo chciałabym zrobić ten kosmetyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w garnku z wodą powinna być ściereczka, żeby słoik nie stukał podczas gotowania.

      Usuń
  5. Czy w trakcie gotowania oleju kokosowego z kawą słoik powinien być zakręcony tak jak przy robieniu przetworów ? :)
    Czy wystarczy później przecedzić przez gazę czy tez trzeba mieć bardziej zwartą ściereczkę ?
    Lepsza kawa grubo mielona ?
    dziękuję z góry za odpowiedź
    Piotr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoik można zakręcić, żeby woda z kąpieli wodnej nie nakapała do środka, ale to nie jest konieczne. Cedzić przez gazę można, ale musiałaby być złożona kilka razy i kawa grubo mielona. Ja wykorzystałam do tego celu zwykłą ścierkę kuchenną praną w bezzapachowych środkach.

      Usuń
    2. o ścierce kuchennej nie pomyślałem :) mam nadzieję że olej przez nią przecieknie a kawa zostanie

      Usuń

Start typing and press Enter to search