Pierwszy dzień wiosny to dla mnie okazja do inauguracji sezonu lodowego. Dwa lata temu były lody ze spiruliną, rok temu marchewkowe a dziś będę namawiać Was na lody ze szpinakiem, jęczmieniem i pistacjami. Są bardzo kremowe, można je bez problemu zamrozić w pojemniku.
Piękny, zielony kolor lody zawdzięczają oczywiście szpinakowi i młodemu jęczmieniowi. Ten ostatni w przeciwieństwie do spiruliny i chlorelli ma delikatny smak (niektórzy porównują go nawet do smaku surowego kakao). Idealnie więc sprawdza się w roli naturalnego i bardzo zdrowego barwnika spożywczego do tego typu deserów. Oprócz tego dostarcza nam sporej dawki antyoksydantów, błonnika, witamin (z grupy B, C, E i K), magnezu, potasu, żelaza, miedzi, chromu, manganu, fosforu, cynku, krzemu, sodu oraz wapnia. W jego składzie są też łatwo przyswajalne węglowodany, białko oraz duża ilość błonnika.

SKŁADNIKI:
garść świeżego szpinaku
200 ml mleka kokosowego 60%
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka młodego jęczmienia
garść pistacji
łyża syropu z mniszka/miodu

Wszystkie składniki z wyjątkiem pistacji miksujemy na gładką masę. Pistacje dorzucamy na końcu (można je wcześniej delikatnie przepłukać z soli), miksujemy jeszcze chwilę, żeby się rozdrobniły. Gotową masę przelewamy do foremek lub pojemnika i zamrażamy.
Mój jęczmień pochodzi ze sklepu Runo, z tego co się orientuję to jest to jedna z tańszych opcji na rynku.

Podziel się

12 komentarzy

  1. Karmel-itka Reply

    wow! jestem pod wielkim, wielkim wrażeniem Twoich lodów. wspaniałe!

  2. Dzisiaj oddałabym wszystkie desery świata za te lody!

  3. Babka Zielna Reply

    Ja też jestem pod ogromnym wrażeniem, jakie to pomysłowe! Tak bardzo ciekawa jestem jak smakują…szkoda, że nie mam ani jednego skladnika:) a może masz przepis na jakieś zdrowe lody z nieco mniej skomplikowanym składem?:)

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Na blogu jest całkiem sporo przepisów na lody, niestety nie ma dla nich jeszcze osobnej kategorii, ale proponuję skorzystać z wyszukiwarki:)
      A smakują bajecznie:)

    • Babka Zielna Reply

      O faktycznie, o ja niekumata;D już mam, będę próbować! Dzięki!

  4. Muszę skądś ten jęczmień wykombinować, świetny nadaje kolor potrawom 🙂
    Lody wyglądają pysznie 🙂

  5. Były już koktajle, muffinki, ale lody!?? Genialny przepis dzięki z pewnościa dołacze go do mojej księgi kucharskiej z przepisami z młodym jeczmieniem 🙂

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.