Zupa z kapustą, szpinakiem i zielonym groszkiem | Zielona wśród ludzi

24 marca 2015

Zupa z kapustą, szpinakiem i zielonym groszkiem

Ciągnie mnie ostatnio do zielonego. Najpierw zmajstrowałam zielone lody, a dziś wymyśliłam sobie zieloną zupę. Wrzuciłam do garnka wszystko, co zalegało w lodówce i kuchennych szafkach, a na koniec zupę zabieliłam...na zielono:)


SKŁADNIKI:
500 g białej kapusty
100 g szpinaku
6 ziemniaków
1/2 szklanki zielonego groszku (suszonego)
1/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
2 łyżki oleju oleju 
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki domowej przyprawy do zup
2 łyżeczki płatków drożdżowych
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki sumaku (lub więcej soku z cytryny)
sól, pieprz, czosnek do smaku


Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy do garna razem z ziemniakami i wcześniej namoczonym zielonym groszkiem. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy. Szpinak, płatki owsiane, olej i mleko miksujemy. Tak powstałym zielonym koktajlem zabarwiamy zupę i całość jeszcze chwilę gotujemy.






Podziel się


  1. ciekawa zupa, zupełnie inna niż wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Smakuje też wyjątkowo, ale mi bardzo pasuje ten smak.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nieaktywne płatki drożdżowe nadają potrawie serowego posmaku.

      Usuń

Start typing and press Enter to search