Pamiętacie  ten kawowy sernik z nerkowców? Ja nie mogę o nim zapomnieć:) Jego smak chodził już za mną od kilku tygodni. Żeby sobie trochę życie ułatwić, tym razem kawowo-nerkowcową masę przerobiłam na trufle. Wyszły mięciutkie, wyraźnie kawowe i nie za słodkie. 
Do ich przygotowania wybrałam surową czekoladę o smaku cappuccino. Oczywiście możecie ją zastąpić inną, ale moim zdaniem smak tej najlepiej komponuje się z resztą składników. 
SKŁADNIKI:
200 g nerkowców 
kubek świeżo zaparzonej kawy
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka surowego kakao
łyżeczka miodu/syropu
kakao do obtoczenia
Opite kawą nerkowce:)
Nerkowce zalej świeżo zaparzoną kawą, odstaw na całą noc. Rano odcedź nerkowce, przepłucz j epod bieżącą wodą, przy pomocy blendera zmiksuj je na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do nerkowców. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj masę, a następnie utwórz z niej małe kuleczki. Każdą z nich obtocz w kakao. 
Trufle przechowuj w lodówce, ale przed zjedzeniem pozwól im się trochę ogrzać.

Podziel się

2 komentarze

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.