Kotlety curry z tofu i ziemniaków | Zielona wśród ludzi

18 maja 2015

Kotlety curry z tofu i ziemniaków

Te kotlety zrobiłam dwa razy w ciągu jednego tygodnia. Z dwóch prostych składników (nie licząc przypraw) można stworzyć naprawdę smaczne i sycące burgery. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości curry, ja mam to szczęście, że niedawno dostałam całkiem sporą puszczkę tej aromatycznej przyprawy prosto z Indii :)


SKŁADNIKI:
kostka (180 g) naturalnego tofu
2 ugotowane ziemniaki
2 łyżki soku pomidorowego
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżeczka curry
łyżeczka sosu sojowego
duża szczypta czarnej soli kala namak
świeżo mielony pieprz
bułka tarta lub bezglutenowy zamiennik do obtoczenia

Tofu i ziemniaki rozgniatamy widelcem z sokiem pomidorowym, dodajemy przyprawy i mielone siemię lniane. Masę zostawiamy na chwilę, żeby odrobinę zgęstniała. Wilgotną dłonią formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej lub w wersji bezglutenowej w np. w kruszonych płatkach kukurydzianych. Kotlety smażymy z dwóch stron, aż się zarumienią. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub w bułce.






Podziel się


Burgranda czyli wegeburgery

Start typing and press Enter to search