14 czerwca 2015

Domowe, wegańskie lody bakaliowe


Lody bakaliowe chciałam zrobić już w zeszłym roku, ale jak przychodziło co do czego, zawsze wpadałam na jakiś inny pomysł. Wczoraj w końcu się zmobilizowałam i dziś zastanawiam się, dlaczego czekałam tak długo:)

SKŁADNIKI:
300 ml mleka kokosowego 
bardzo dojrzały banan
garść solonych pistacji
 3 łyżki blanszowanych migdałów
3 łyżki niesiarkowanych suszonych winogron lub rodzynek
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka syropu (u mnie z mniszka)
szczypta cynamonu
ziarenka z połowy laski wanilii

Wszystkie składniki oprócz bakalii zmiksuj na gładką masę, dodaj bakalie i całość wymieszaj. Masę nakładaj do foremek łyżką, rozkładając bakalie równomiernie we wszystkich foremkach. Lody włóż do zamrażalnika, po kilku godzinach będą gotowe.





A klikając w zdjęcie poniżej, lub banerek w prawej kolumnie strony, przejdziecie do spisu wszystkich przepisów na lody, jakie do tej pory stworzyłam.





Podziel się


  1. Ten przepis jest genialny. Gratuluję pomysłowości :) Ja mam syrop sosnowy, może zrobię takie o posmaku sosnowym? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleko kokosowe cale? Czy tylko smietanke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiadałam na FB, ale może jeszcze komuś się przyda: Ja dałam całe, bo nie miałam schłodzonego, ale jeśli to będzie tylko ta stałą część, to lody wyją bardziej kremowe. Ważne jest też to, żeby mleka kokosowego było procentowo jak najwięcej w tym kartoniku czy puszcze. Te mocno rozwodnione i sztucznie zagęszczane się nie nadają.

      Usuń
  3. Widzę, że przepis na lody juz znalazłam, także teraz pozostaje jedynie poczekać do lata :D

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search